Dimecres, 22 de març de 2023 - Edició 1700
La República

Comencen un estudi a Barcelona per avaluar els beneficis de l’exercici físic en persones grans amb càncer

ACN Barcelona – El Parc Sanitari Pere Virgili i el Vall d’Hebron Institut de Recerca han posat en marxa el primer estudi multicèntric a Catalunya sobre els beneficis de l’exercici […]

Agències 01/03/2023

ACN Barcelona – El Parc Sanitari Pere Virgili i el Vall d’Hebron Institut de Recerca han posat en marxa el primer estudi multicèntric a Catalunya sobre els beneficis de l’exercici físic en persones majors de 65 anys amb càncer, en el qual també participen l’Hospital Universitari de Navarra i el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS), amb el suport de l’Associació Contra el Càncer. Els dos centres fan una crida a participar en aquest estudi, que espera tenir 90 participants a Barcelona i que ja està estudiant els primers pacients. Es preveu obtenir els primers resultats a finals del 2014.

Diversos estudis demostren els beneficis de l’activitat física en persones amb càncer, incloent-hi una millora en la massa muscular, la funció física i la força, així com menys fatiga i fins i tot una millor tolerància del tractament oncològic. No obstant això, i tot i que la prevalença del càncer s’incrementa de manera important amb l’edat, les persones grans se segueixen excloent d’aquests estudis.

Això dificulta molt la prescripció de l’activitat física en persones grans amb càncer i justifica la necessitat de mesurar i tenir en compte el grau de fragilitat de cada persona a l’hora de valorar possibles tractaments.

En una primera fase, els participants en aquest estudi segueixen unes pautes d’exercici personalitzat i adaptat amb l’ajuda de professionals especialitzats en psicogeriatria. En la segona fase, realitzaran exercici de manera telemàtica a través d’una aplicació del mòbil. Aquest estudi comptarà amb un total de 270 persones de Catalunya, Andorra i Navarra.