Dissabte, 3 de desembre de 2022 - Edició 1591
La República

Comencen les obres dels pisos a l’àmbit de la presó de la Trinitat Vella de Barcelona

ACN Barcelona – Els nous habitatges en l’àmbit de la presó de Trinitat Vella, al districte de Sant Andreu de Barcelona, s’han començat a construir aquest mes d’octubre. La primera […]

Agències 05/10/2022

ACN Barcelona – Els nous habitatges en l’àmbit de la presó de Trinitat Vella, al districte de Sant Andreu de Barcelona, s’han començat a construir aquest mes d’octubre. La primera fase del procés constarà de 41 habitatges on es reallotjaran famílies residents que actualment viuen en edificis de l’entorn en condicions d’habitabilitat precàries. En els pròxims mesos tindran lloc les obres del segon bloc, de 53 habitatges, i un cop s’enderroqui la presó, es completarà la segona part del primer bloc, amb 35 habitatges més. En total, l’Institut Municipal de l’Habitatge i Rehabilitació de Barcelona (IMHAB) construirà amb aquestes promocions 129 habitatges.

Aquestes obres arriben després de l’acord entre l’Ajuntament i la Generalitat el 2021 per reprendre el trasllat de les antigues presons de Wad-Ras i Trinitat Vella cap a la Zona Franca. La cessió dels dos solars per a la construcció dels nous equipaments havia quedat aturada per l’aparició de restes de metalls pesants al subsol de les parcel·les que l’Ajuntament es va comprometre a cedir a la Generalitat.

La presó de la Trinitat es va inaugurar el 1964, i durant els seus 57 anys d’història, s’ha adaptat a diversos usos: primer, per a dones; després, per a joves; i, finalment, com a centre obert. Des del 2009, està parcialment enderrocada. Ara que els terrenys de la presó són de l’Ajuntament de Barcelona, s’ha pogut iniciar la construcció d’una fase inicial dels habitatges per a les persones afectades pel procés de reallotjament. En fases successives, i condicionat al moment del trasllat del centre penitenciari, es construirà la resta d’immobles previstos a la parcel·la de la presó i entorns, que suposarà un total de 410 habitatges de protecció oficial.