Divendres, 31 de març de 2023 - Edició 1709
La República

Comencen les obres de reparació de la torre de l’edifici del Portal de l’Assumpta de Santes Creus

ACN Aiguamúrcia.-L’Agència Catalana del Patrimoni Cultural ha començat les obres de reparació i consolidació de la torre de l’edifici del Portal de l’Assumpta del monestir de Santes Creus (Aiguamúrcia). Els […]

Agències 31/05/2021

ACN Aiguamúrcia.-L’Agència Catalana del Patrimoni Cultural ha començat les obres de reparació i consolidació de la torre de l’edifici del Portal de l’Assumpta del monestir de Santes Creus (Aiguamúrcia). Els treballs inclouen intervencions a la coberta de la torre i a la planta golfa de l’immoble i es fan a través de l’Institut Català del Sol (Incasol). L’actuació ha estat adjudicada a l’empresa Constècnia 3 S.L. per un import de 86.867,55 euros, sense IVA, està finançada per la companyia asseguradora del monument, i compta amb un termini d’execució de tres mesos. La intervenció consistirà en l’arranjament de les patologies causades per un llamp que va caure al remat de la torre i la seva coberta, malmesa per la continuada entrada d’aigua.

L’any passat ja es va fer una actuació d’urgència per evitar una degradació més gran. Les obres preveuen substituir els elements en mal estat i conservat aquells que siguin recuperables. A la zona de la torre es preveu substituir els elements de fusta i les teules que ho requereixin. Es col·locarà una anella metàl·lica a l’interior per evitar l’obertura dels paraments i s’instal·larà un parallamps al centre de la coberta per evitar que un llamp torni a fer-la malbé. Pel que fa a les golfes, es preveu substituir els elements de fusta que hagin quedat malmesos i s’aplicarà un tractament a la resta, així com als elements ceràmics. Finalment, s’extraurà la vegetació i es rejuntarà la unió entre les peces a tots els paraments. A la part inferior de la torre es repicaran els arrebossats amb perill de despreniment, es tancaran les vies d’aigua i es refaran les parts degradades amb morters de calç.El portal de l’Assumpta comunicava el recinte exterior amb el de mitja clausura, un espai d’accés restringit per preservar l’aïllament dels monjos. Al segle XVIII va ser remodelat, dins d’un projecte de reforma global del monestir, i per aquesta raó hi dominen elements decoratius propis del barroc. L’edifici acull la residència del vicari, el monjo encarregat dels serveis religiosos a l’església de Santa Llúcia, on atenia els habitants dels dominis de Santes Creus.