Divendres, 24 de març de 2023 - Edició 1702
La República

Comencen els treballs per ampliar la depuradora de Calafell i augmentar-ne la capacitat de tractament en un 50%

ACN Barcelona – L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha començat els treballs per ampliar la depuradora de Calafell (Baix Penedès) i incrementar, així, en un 50% la capacitat de tractament. […]

Agències 27/02/2023

ACN Barcelona – L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha començat els treballs per ampliar la depuradora de Calafell (Baix Penedès) i incrementar, així, en un 50% la capacitat de tractament. Actualment la capacitat de tractament de la depuradora és de 12.000 m3/dia i amb l’ampliació s’arribaria als 18.573 m3/dia, adequant-se a les necessitats de sanejament actuals i futures. L’actuació, que durarà 13 mesos, servirà també per modernitzar la instal·lació, que està en funcionament des del 1995. El pressupost és superior als 7 milions d’euros. Una altra de les actuacions previstes en l’ampliació és la millora del funcionament de l’estació de bombament de la Creu Roja, i que té la funció d’impulsar les aigües residuals fins a la depuradora.

Per garantir-ne el funcionament en cas d’incidència es construirà un segon bombament de suport, duplicant així la capacitat per transportar les aigües residuals. També es renovaran els equips de desbast i impulsió, s’incrementarà la capacitat de bombament amb la instal·lació d’una bomba addicional i s’elevarà la coberta per a millorar el gàlib del pont grua.

<strong>Ampliació de la depuradora</strong>

En el marc dels treballs d’ampliació de la depuradora, també es construirà una segona línia de pretractament, un tercer decantador secundari, la substitució del sistema d’aireació dels reactors biològics i l’ampliació de la zona facultativa dels mateixos. Pel que fa a la línia de fangs, es construirà un segon espessidor per gravetat i se substituirà el sistema de deshidratació de fangs. Finalment, es construirà una instal·lació que tractarà els residus provinents de les neteges dels bombament que conformen el sistema d’impulsió i es dotarà la instal·lació d’energia solar fotovoltaica.

Segons dades de l’ACA, actualment hi ha 545 depuradores en servei a Catalunya que garanteixen el sanejament del 97,1% de la població. La de Calafell és una de les deu que hi ha a la comarca del Baix Penedès.