Edició 2270

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 12 de octubre del 2024
Edició 2270

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 12 de octubre del 2024

Comencen els treballs de desbrossament per rebaixar el risc de propagació en cas d’incendi forestal al massís del Garraf

|

- Publicitat -

ACN Olivella – Aquesta setmana s’han posat en marxa els treballs per eliminar la massa forestal que podria servir de combustible en cas d’incendi en zona boscosa al massís del Garraf. De manera coordinada amb el departament d’Acció Climàtica, equips de Bombers, ADF, l’Ajuntament d’Olivella, el Parc Natural del Garraf i els propietaris particulars s’han iniciat les tasques en terrenys d’unes quatre hectàrees a tocar del monestir budista del municipi. L’espai generat ha de permetre no només actuar de tallafocs, sinó també crear zones de concentració dels equips d’emergència i de salvaguarda per als veïns. L’entorn va patir greus incendis als anys 90, però també al juny de l’any passat, quan es van cremar 162 hectàrees a Olivella i 23 a Sant Pere de Ribes.

Les tasques han permès una coordinació entre cossos i equips per combatre un dels perills derivats de la manca de pluges, que ha deixat els boscos més secs que en campanyes anteriors, amb el conseqüent perill de ràpida propagació de les flames en cas d’incendi. Olivella, a més, presenta unes condicions concretes, que fan que aquest perill sigui més elevat, donada la seva situació rodejada d’un entorn forestal.

Publicitat

L’acció es duu a terme a la urbanització de Plana Novella del municipi, on hi viuen unes 250 persones del total de 4.700 de la localitat. “Som un conjunt d’urbanitzacions envoltades de bosc”, explica l’alcaldessa d’Olivella, Marta Verdejo, que assegura que davant d’un possible incendi forestal estan totalment exposats.

Les tasques que es duen a terme en el municipi són possibles a partir de la petició dels Bombers de disposar d’un espai on poder treballar en cas de foc, zones planes on poder-se instal·lar i sense risc d’afectació per l’acció de les flames. “Es tracta de tenir una ambivalència, que disposem d’aquesta estructura de mosaic del terreny, amb la vegetació eliminada, i que en cas de necessitar fer una evacuació de veïns, en lloc de fer-los transitar per carreteres podríem disposar d’un espai on estessin segurs”, explica Joan Rovira, cap de la Regió d’Emergències Metropolitana Sud de Bombers. 

De fet, la gran distància entre nuclis habitats en aquest entorn i les carreteres, en molts casos estretes i sempre rodejades de bosc, suposarien una complicació per garantir la seguretat dels veïns en cas d’evacuació. 

<strong>Ús de robots teledirigits</strong>

L’actuació es concentra en una superfície de 4 hectàrees dins dels terrenys del monestir budista del municipi, que participa de manera col·laborativa per a poder fer possible l’obertura d’aquest espai. Es tracta d’uns antics terrenys d’ús agrícola ara en desús, i que es pot convertir en un espai de salvaguarda per als veïns de les urbanitzacions properes, no només els de Plana Novella.

Concretament s’hi fa la tallada, desbrossament i trituració de les restes d’arbustos i arbres que hi ha al terreny, que ja va patir els efectes de les flames l’any 1994 en el marc d’un dels incendis forestals més greus que va afectar el massís. “Fem servir xerracs mecànics, talladors manuals i robots teledirigits, que no ho poden fer tot perquè s’ha d’acabar perfilant manualment, però que en una hora fan nou vegades el desbrossament que es podria fer manualment”, assenyala Xavier Xortó, coordinador de les ADF Penedès-Garraf.

Els treballs els fan el Grup Especial de Prevenció d’Incendis Forestals (GEPIF) del departament d’Acció Climàtica, amb la col·laboració de les ADF i l’Equip de Prevenció Activa Forestal (EPAF) dels Bombers. La previsió és que s’allarguin fins a mitjans de maig.

<strong>Lluita contra els efectes de la sequera</strong>

Aquestes tasques se sumen a l’acció que s’està duent a terme de manera coordinada per fer front a les conseqüències de la sequera arreu del país, que amb un 70% de superfície forestal veu com els boscos pateixen per la situació actual. “Es troben afectats per la sequera, els efectes del canvi climàtic i l’abandonament de la gestió forestal dels darrers 40 anys”, explica la directora general d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi, Anna Sanitjas.

Això fa que el bosc, tot i que pugui semblar que gaudeix d’una bona salut, es trobi immers en una “guerra de l’aigua”, on els arbres es troben molt junts els uns amb els altres i han de competir entre ells per uns recursos hídrics que són escassos. “És per això que cal una gestió forestal i treballar per prevenir incendis”, afegeix.

L’actuació a Olivella s’emmarca dins d’un Perímetre de Protecció Prioritària (PPP), zones amb un gran risc d’incendi forestal i amb continuïtat de la massa de bosc on hi poden haver grans incendis. Actualment, a Catalunya hi ha un total de 34 PPP que ocupen 1.154.281 hectàrees. 

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió