Dimecres, 23 de juny de 2021 - Edició 1063
La República

Comencen a fer testos als temporers que dormen al carrer a Lleida

ACN Lleida.-Els primers testos a temporers que dormen al carrer a Lleida s’han començat a fer aquest dimarts en una capa medicalitzada a la plaça del Dipòsit. Professionals del SEM […]

Avatar
Agències 19/05/2020

ACN Lleida.-Els primers testos a temporers que dormen al carrer a Lleida s’han començat a fer aquest dimarts en una capa medicalitzada a la plaça del Dipòsit. Professionals del SEM han mesurat temperatura i realitzat les proves PCR, de les quals se’n preveuen un centenar. La Paeria ofereix allotjament, tant als casos negatius, que s’allotjaran al pavelló Agnès Gregori, com als positius amb símptomes lleus, que seran derivats a l’Hotel Rambla. La gerent de la Regió Sanitària, Divina Farreny, no ha descartat fer una altra “acció intensiva” de crivatge en algun altre punt de la zona fructícola de Ponent en funció de com evolucioni la pandèmia i la campanya. A mitja tarda han estat pocs els temporers que s’han atansat a la carpa per fer-se la prova tot.

Tot i que l’Ajuntament no obrirà fins a l’1 de juny un pavelló de Fira de Lleida per acollir temporers, la tinent d’alcalde Jordina Freixanet ha explicat que s’ha volgut donar una “resposta coordinada a l’acollida humanitària” per les condicions excepcionals d’aquest any amb la covid-19. Per aquest motiu, durant el maig, els temporers que no tinguin lloc per dormir podran anar al pavelló Agnès Gregori i els que donin positiu a la prova però no necessitin ingrés hospitalari, a l’Hotel Rambla, on restaran aïllats i amb condicions per ser tractats. El dispositiu per detectar possibles casos de covid-19 entre els migrants de la campanya de la fruita que no disposen d’allotjament s’ha coordinat entre el Departament de Salut i la Paeria. Els resultats serviran per derivar-los a un allotjament adequat en cada cas. La presentació de l’operatiu té lloc després que la Plataforma Fruita amb Justícia Social denunciés que a la ciutat hi ha més de 200 temporers sense allotjament que dormen al carrer; una xifra que el consistori rebaixa a 77 segons el recompte de la passada nit i d’aquests, una vintena serien persones que habitualment dormen al carrer i rebutgen atenció social. En qualsevol cas, des de la Paeria s’assegura que l’arribada de temporers s’ha anticipat quinze dies al que estava previst perquè n’hi ha molts que s’han desplaçat des d’Itàlia en comptes del sud de la península, com passa habitualment.El test de la covid-19 que aquest dimarts s’ha fet de forma extraordinària a la carpa muntada a la plaça del Dipòsit és voluntari. Quan tot ha estat enllestit per començar a fer la prova, eren pocs els temporers disposats a passar-la i des dels serveis socials s’ha iniciat una recerca de voluntaris per la zona del Centre Històric de Lleida. La previsió era fer un centenar de proves fins a les nou del vespre i els resultats se sabran en 24 hores. Una vegada coneguts, es contactarà amb aquells positius per poder-los aïllar i tractar.La cap de la Regió Sanitària de Lleida i l’Alt Pirineu, Divina Farreny, ha explicat que es valorarà “en funció de la necessitat” muntar aquesta carpa en un algun altre punt de la zona fructícola de Lleida on hi puguin haver assentaments per fer una altra “acció intensiva” per detectar casos de coronavirus entre els temporers. Mentrestant, les proves als possibles casos es faran als llocs d’acollida dels temporers que no tenen on anar a dormir.Paral·lelament, Farreny ha explicat que a partir del juny, es contractaran 6 persones que actuaran de mediadores per les comarques de ponent per tal de garantir que els temporers “entenguin i respectin” les mesures de seguretat per no propagar la covid-19. Farreny ha destacat que volen que la campanya de la fruita sigui “segura per tothom” i ha remarcat que cal “preservar la feina feta les darreres setmanes” en aquest sentit.