Dissabte, 18 de setembre de 2021 - Edició 1150
La República

Comença el tall a la línia 1 del metro entre Clot i Fondo

ACN Barcelona.-La línia 1 del metro estarà tallada entre les parades de Clot i Fondo des d’aquest dissabte i fins el 30 d’agost pels treballs de renovació de nou quilòmetres […]

Avatar
Agències 29/06/2019

ACN Barcelona.-La línia 1 del metro estarà tallada entre les parades de Clot i Fondo des d’aquest dissabte i fins el 30 d’agost pels treballs de renovació de nou quilòmetres de via. També es renovaran aparells i instal·lacions del túnel que transcorre per sota la Meridiana, amb 65 anys d’antiguitat. Es tracta de la inversió més important mai realitzada a la xarxa, un total de 20 milions d’euros. Les alternatives principals durant el tall seran la línia 9 Nord de metro (La Sagrera – Can Zam) i els trens de Rodalies, així com dos serveis especials d’autobús. La resta de la línia, entre Hospital de Bellvitge i Clot, funcionarà amb normalitat.

L’obra consisteix principalment en la renovació completa de 9.150 metres lineals de via simple, que actualment està muntada sobre balast i passarà a muntar-se sobre placa de formigó, per facilitar el manteniment futur, amb les fixacions i els drenatges corresponents. A més, se substituiran i ampliaran els aparells de via (dispositius que permeten les maniobres i canvis de sentit dels trens), es renovarà tota la senyalització ferroviària per accionar els aparells en les noves posicions i se’ls afegiran funcionalitats. En un tram de via pròxim a l’estació de Santa Coloma s’aplicaran mesures per reduir vibracions.A més, es renovaran les estacions, com per exemple les cambres de baixa tensió, l’ampliació de cambres d’enclavament i es canviaran els accessos. TMB ha optat per fer els treballs a l’estiu coincidint amb l’època de l’any amb menys mobilitat urbana ja que la circulació de trens és incompatible amb les obres. La interrupció parcial del servei de la línia 1 de metro suposa el tancament complet de nou estacions i el tancament parcial d’una altra, Clot, que es convertirà en terminal provisional. En aquest tram es registren unes 90.000 entrades els dies feiners del juliol, cosa que planteja un repte pel que fa al disseny de les alternatives de transport. Tant el volum de passatge com la configuració de la trama viària han obligat a descartar els autobusos llançadora com a alternativa principal i a recomanar en canvi l’aprofitament dels altres transports existents al districte de Sant Andreu de Barcelona i el municipi de Santa Coloma de Gramenet, especialment els ferroviaris.Rodalies com a alternativaLa línia 9 Nord de metro (La Sagrera – Can Zam) i els trens de Rodalies seran les alternatives principals durant el tall, aquests a través de les estacions de Sant Andreu Comtal (R2 / R2 Nord), Sant Andreu Arenal (R3 i R4), La Sagrera – Meridiana (R3 i R4) i El Clot – Aragó (R2 / R2 Nord), juntament amb dos serveis especials d’autobús que habilitarà TMB amb la funció d’enllaçar aquests transports ferroviaris i les estacions tancades de la línia 1.Els dos serveis complementaris d’autobús (Especial L1 Clot – Fabra i Puig i Especial L1 Onze de Setembre – Fondo) seran gratuïts i estaran dotats amb vehicles articulats que circularan amb freqüències de 3 minuts i 5 minuts, respectivament, en les hores punta dels feiners. Les llançadores funcionaran amb els mateixos horaris de la xarxa de metro, incloses les nits de servei continuat.