Dissabte, 18 de setembre de 2021 - Edició 1150
La República

Comença el Consell de Ministres extraordinari per aprovar l’estat d’alarma a Madrid

ACN Madrid.-El Consell de Ministres d’aquest divendres per aprovar l’estat d’alarma a està reunit des de les 12h. El govern espanyol es reuneix amb l’absència del president de l’executiu, Pedro […]

Avatar
Agències 09/10/2020

ACN Madrid.-El Consell de Ministres d’aquest divendres per aprovar l’estat d’alarma a està reunit des de les 12h. El govern espanyol es reuneix amb l’absència del president de l’executiu, Pedro Sánchez, que és de visita a Barcelona amb el rei Felip VI. El Consell de Ministres preveu donar llum verda a l’aplicació del mecanisme constitucional que permetrà tancar perimetralment Madrid i nou municipis més després que dijous ho tombés el Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) i malgrat l’oposició del govern autonòmic d’Isabel Díaz Ayuso. L’executiu podria publicar el decret a l’edició electrònica del Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) per evitar la sortida en massa pel pont del Pilar.

Després de la reunió del Consell de Ministres, els ministres de Sanitat, Salvador Illa, i d’Interor, Fernando Grande Marlaska, compareixeran en roda de premsa a partir de les 12.30h.La reunió, presidida per la vicepresidenta primera, Carmen Calvo, ha començat sense notícies de quina ha estat la resposta de Díaz Ayuso a l’ultimàtum que va donar Sánchez dijous al vespre. L’executiu espanyol va traslladar tres possibilitats a la Comunitat de Madrid: Que com a autoritat competent en matèria sanitària dictés una ordre per tancar Madrid; que demanés la declaració de l’estat d’alarma perquè sigui el govern espanyol al costat de la Comunitat qui el declari i ratifiqui les mesures en qüestió, o que fos el govern d’Espanya qui declarés l’estat d’alarma sense la sol·licitud prèvia.Les tres opcions passaven per tornar a confinar perimetralment Madrid i, per tant, implicaven aplicar les mateixes mesures que contenia l’ordre estatal tombada judicialment però mitjançant un altre instrument legal que sí que habilita a limitar drets fonamentals. Díaz Ayuso no s’ha pronunciat públicament però apostaria per confinar només les zones de la capital més afectades.Així les coses, tot apunta que el govern espanyol optarà per la tercera opció: Actuar sense tenir un acord amb Ayuso. El govern autonòmic ha trigat gairebé 24 hores des que es va fer pública la resolució del TSJM a respondre. La Comunitat de Madrid va demanar temps i va reunir els tècnics de la conselleria de Sanitat per preparar una nova ordre per presentar-la al govern espanyol.