Diumenge, 25 de setembre de 2022 - Edició 1522
La República

Comanegra dona una nova vida a títols de catàleg amb la Fira del Llibre Únic

ACN Barcelona.-Contra “la dictadura de la novetat” i en defensa dels llibres “de fons” de les editorials. Amb aquesta filosofia se celebra aquest dissabte a la Fàbrica Lehmann de Barcelona […]

Agències 12/06/2021

ACN Barcelona.-Contra “la dictadura de la novetat” i en defensa dels llibres “de fons” de les editorials. Amb aquesta filosofia se celebra aquest dissabte a la Fàbrica Lehmann de Barcelona la primera edició de la Fira del Llibre Únic. Impulsada per l’editorial Comanegra, hi són representats una desena de segells convidats, com Anagrama, Edicions de 1984, Blackie Books i Males Herbes. Tots ells hi havia de dur un sol títol, publicat almenys fa dos anys i que en el seu dia no va gaudir de l’atenció pública que –al seu parer- mereixia. La fira és un espai de tranquil·litat pels amants de la literatura que ha generat sinèrgies: 130 llibreries han secundat la iniciativa fent una compra conjunta dels 11 títols proposats per les editorials.

A la Fira, els segells participants han pogut presentar de nou el llibre que han escollit, i ho han fet a més amb formes poc ortodoxes. Les onze editorials han recorregut a la música, peces teatrals, jocs i performances per fer d’aquestes presentacions una activitat especial. Tot plegat entre el pati de l’antiga Fàbrica Lehman de Barcelona i l’interior de la seu de l’editorial Comanegra, organitzadora de l’esdeveniment.L’ànim d’aquesta singular fira és donar una “segona vida” a determinats títols que en el seu dia van passar més o menys desapercebuts. Per això a la parada de cada una de les editorials convidades hi llueix tan sols un llibre i publicat com a mínim dos anys enrere. “Per nosaltres una novetat també és qualsevol llibre que el lector es troba per primera vegada”, diu el director de Comanegra, Joan Sala, sobre la poca visibilitat que tenen molts títols a les llibreries per culpa de les novetats editorials incessants. La pandèmia com a confirmacióEn declaracions a l’ACN, Joan Sala, director de Comanegra, ha recordat avui com i per què van tenir aquesta pensada. Tot plegat és una idea que arrosseguen des de fa tres anys. Però també és cert que la pandèmia va “confirmar” a l’editorial la necessitat de fer aquesta aposta pel llibre de catàleg, diu l’editor. Segons Sala, i tal com corroboren les dades de vendes, els mesos de confinament van ser terreny abonat pels llibre “de fons” de molts segells. La Fira del Llibre és doncs una reivindicació del llibre de catàleg en temps de “novetat i immediatesa” generals. “Vivim amb la dictadura de la novetat, i és bo que hi hagi un espai durant l’any en que això no sigui així i davant de la novetat passi el llibre reposat, que té un pòsit, i del qual en puguem fer una lectura tranquil·la”, reclama Sala.Les editorials que han participat en la jornada són Adesiara, Anagrama, Arcàdia, Blackie Books, Comanegra, Edicions de 1984, Edicions de la Ela Geminada, L’Altra Editorial, Libros del Zorro Rojo, Males Herbes i Minúscula.Quant als títols escollits per aquestes, hi ha una mica de tot. Des de l’assaig ‘Revelacions’ (Arcàdia) de Joan Fontcuberta i Xavier Antich, fins a la ‘Blasfèmia’ (Males Herbes) de Ferran Garcia, passant per la novel·la de Janne Teller ‘No res’ (Comanegra) o el clàssic de Tenesse Williams ‘Un tramvia anomenat desig’ (Adesiara), entre altres.Les llibreries s’hi apuntenSala ha confirmat que la Fira del Llibre Únic ha estat un èxit també a nivell de les llibreries, que han secundat la iniciativa comprant tot el “pack” dels onze títols exposats “sense saber quins eren”. “Era una part fonamental que les llibreries ho entenguessin”, diu l’editor, i han estat més de 130 les que s’han apuntat. “Un èxit total” al qual Sala només espera que s’hi sumin els lectors, comprant aquests títols a les llibreries. La distribuïdora Les Punxes serà l’encarregada de fer arribar els lots especials als establiments.