Dimecres, 29 de març de 2023 - Edició 1707
La República

Collboni, sobre la votació al Congrés: “Avui han volat 100MEUR que haurien pogut venir a les arques municipals”

ACN Barcelona.-El primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni, ha criticat aquest dijous que no s’hagi aconseguit convalidar el decret de romanents dels ajuntaments després del vot contrari […]

Agències 10/09/2020

ACN Barcelona.-El primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni, ha criticat aquest dijous que no s’hagi aconseguit convalidar el decret de romanents dels ajuntaments després del vot contrari de l’oposició al Congrés dels Diputats. Segons Collboni, la resposta ha estat “absolutament irresponsable i decebedora” i el rebuig del decret suposa un “tret al peu del món local” que tindrà conseqüències directes. El regidor del PSC ha assegurat que l’acord d’última hora negociat dimecres per modificar el decret hauria permès a Barcelona disposar de 100 milions d’euros. “Avui han volat 100MEUR que haurien pogut venir a les arques municipals”, ha lamentat.

Per la seva banda, el regidor de Presidència, Pressupost i Pla de Barris, Jordi Martí, de BComú, ha assegurat que la proposta que van obtenir dimecres al vespre després de “moltes negociacions” era “positiva” i “mereixia l’aprovació”, si bé ha admès que potser l’acord va arribar tard.Martí ha assenyalat que en el si de l’executiu espanyol es va aconseguir ‘in extremis’ una modificació del decret “molt important” ja que el ministeri d’Hisenda es comprometia a desvincular 3.000 milions d’euros de criteris de cap tipus. És a dir, que del fons total de 5.000 milions, un 60% (aquests 3.000) es repartissin amb criteris poblacionals. D’acord amb això Barcelona hauria rebut 100 milions, segons càlculs fets pel propi ajuntament.A més, ha afegit Martí, s’hauria aprovat un fons per al transport públic, com reclamava Barcelona, i la suspensió de la regla de despesa per al 2020-2021. En qualsevol cas, el regidor de Pressupost ha apuntat que el resultat d’aquest dijous al Congrés no modifica el que Barcelona podrà fer aquests 2020. Així, ha garantit que els 90MEUR compromesos per fer front a les necessitats de la crisi de la covid-19 “es gastaran fins l’últim euro”. Això fa que Barcelona tanqui els seus comptes aquest any amb un dèficit encara “difícil de preveure”. En allò que sí que té impacte la votació del decret és en el pressupost del 2021. Preguntats per si consideren que la modificació arriba tard, Collboni ha assegurat que el govern espanyol ha fet “una excel·lent proposta per als ajuntaments”.Per la seva banda, Martí ha apuntat que “tothom ha de fer una anàlisi de què ha passat”.Malgrat les diferències en la lectura dels fets, tant el del PSC com el de BComú han coincidit a recordar que la situació amb la qual es troben els ajuntaments és per la llei Montoro, impulsada pel PP, que els impedeix endeutar-se o fer dèficit estructural. D’altra banda, els dos socis de govern a Barcelona també han coincidit a mirar endavant. “Esperem que això no sigui l’última casella i esperem trobar solucions perquè el problema del finançament local segueix existint”, ha dit Collboni.