Dimarts, 22 de juny de 2021 - Edició 1062
La República

Collboni diu que la pandèmia “accelera” la transformació econòmica i veu els fons europeus com una “oportunitat”

ACN Barcelona.-El primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni, ha destacat aquest dijous que la crisi de la covid-10 “accelera” un procés de transformació “del model econòmic i […]

Avatar
Agències 04/02/2021

ACN Barcelona.-El primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni, ha destacat aquest dijous que la crisi de la covid-10 “accelera” un procés de transformació “del model econòmic i social” que ja s’estava “meditant”. En una conferència sobre els fons europeus organitzada per IESE, Collboni ha dit que els Next Generation són una “gran oportunitat” per fomentar aquests canvis. El tinent d’alcalde ha afirmat que les propostes de l’Ajuntament per transformar la ciutat van en la mateixa línia que apunta un informe de IESE que conclou que cal treballar cap a un “nou equilibri entre el turisme, el sector immobiliari i la resta de serveis amb noves indústries verdes en un món cada cop més digital”.

L’informe, basat en una enquesta de l’IESE a entitats econòmiques, civils, acadèmiques i empresarials, forma part d’un projecte liderat pel professor Xavier Vies per identificar els set pilars per reactivar l’economia de l’àrea metropolitana. Entre aquests, destaca impulsar la societat del coneixement, la mobilitat sostenible, les polítiques socials, la transformació urbana i la transició digital i econòmica. A més, segons assenyala, la solució passa per la “col·laboració públicoprivada”. La presidenta del Port de Barcelona, Mercè Conesa, també ha participat a la sessió, on s’ha referit al pla estratègic de la infraestructura, que vol comptar amb Puertos del Estado i el Ministeri de Transport per millorar la infraestructura ferroviària del port, digitalitzar les seves instal·lacions i canviar el seu model energètic. En aquest últim punt, Conesa ha ratificat la voluntat “d’aconseguir un port verd que generi menys emissions” mitjançant l’electrificació dels molls i l’ús de les energies renovablesEls participants de l’acte s’han referit a la “inclusió social” com a base dels projectes que s’han d’impulsar amb els fons europeus. En aquest sentit, la tercera tinent d’alcaldia, Laia Bonet, ha parlat d’una “transformació digital justa que generi oportunitats per a tothom”. Segons Bonet, un “56% de les llars amb renda baixa a Barcelona no poden teletreballar per falta de recursos” i, per tant, “la digitalització dels serveis públics o l’educació digital” són el primer pas per aconseguir la “igualtat digital”. Per la seva banda, la presidenta de l’Observatori de l’Habitatge de Barcelona, Carme Trilla, ha assegurat que “Catalunya és una de les regions amb més pisos buits d’Europa” i ha destacat la necessitat de crear parcs públics i socials. Trilla ha quantificat el pla habitacional necessari en “5.000 pisos anuals i un pressupost de 120 milions d’euros”.