Dimarts, 21 de març de 2023 - Edició 1699
La República

Colau rebutja un “debat de sí o no” sobre l’ampliació de l’aeroport i busca la solució en “els objectius compartits”

ACN Barcelona.-L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha reclamat aquest dimecres al matí que s’eviti fer un “debat maniqueu” sobre la possible ampliació de l’aeroport del Prat. “El debat no ha […]

Agències 02/06/2021

ACN Barcelona.-L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha reclamat aquest dimecres al matí que s’eviti fer un “debat maniqueu” sobre la possible ampliació de l’aeroport del Prat. “El debat no ha de ser sí o no, sinó quines infraestructures necessitem per a uns objectius compartits”, ha dit en una conferència al Barcelona Tribuna. Colau ha apostat per modernitzar les infraestructures, millorar la connectivitat global i tenir una mobilitat més eficaç, però ha demanat un debat amb tots els sectors que tingui en compte la sostenibilitat requerida per la Unió Europea per tal de “reduir les emissions, no ampliar-les” i apostar pel ferrocarril en el cas dels trajectes de radi curt.

Per tot això, ha demanat un debat “serè i honest” i ha criticat que el mateix president d’Aena, Maurici Lucena, admeti que la seva proposta d’ampliació no rebria el vistiplau de la Comissió Europea. “Tenim objectius compartits i hem d’asseure’ns i veure de forma realista com els aconseguir i quin és el millor aeroport que necessitem”, ha assegurat.En poc menys d’una hora, Colau, introduït per Miquel Roca Junyent, president de la Societat Econòmica Barcelonesa d’Amics del País, ha ofert la conferència ‘Barcelona en transició, la ciutat innovadora del segle XXI’, dins el cicle (Re)Imaginem Bacelona. Ha tractat diversos temes cabdals del seu mandat en els últims sis anys com l’emergència habitacional, els serveis socials, les infraestructures, el medi ambient, el turisme, l’emprenedoria, la innovació o l’urbanisme. De fet, assegura que la ciutat segueix sent atractiva internacionalment per a la innovació científica i tecnològica.Segons ella, el mandat dels comuns al consistori dels últims sis anys ha servit per canviar l’agenda política i consolidar al centre del debat qüestions que abans eren secundàries. S’ha mostrat optimista pel que fa al futur de la ciutat, intentant contrarestar certa opinió pública que denuncia un suposat declivi econòmic de la capital catalana. Colau confia en la innovació i empenta de la ciutat. Tot i així, ha reconegut que el consistori sol no pot tirar endavant certes polítiques i projectes. Encara que admet que l’Ajuntament aborda qüestions fora de les seves competències, com sanitat, cultura, ciència o serveis socials, i de fet en alguns casos hi inverteix més que altres administracions més grans, ha demanat un govern metropolità més fort i la implicació de la iniciativa privada per exemple en la construcció de pisos socials o l’impuls de pols econòmics.Per Colau, el món s’està transformant, sobretot per la crisi climàtica, i el país i la ciutat han d’aprofitar la pandèmia i els fons europeus per sortir de la crisi de manera diferent a la del 2008 i transformant la seva economia. Però “la recuperació i la transformació serà verda o no serà”, ha advertit.Així, creu que cal apostar per invertir socialment als barris més desafavorits, aconseguir més habitatge social, liderant des de l’àmbit públic solucions público-privades innovadores, regulant el turisme per seguir fent créixer la ciutat però no pas dependre’n com a “monocultiu” ni deixant de banda la ciutadania afectada pel fenomen.Per últim, ha destacat “l’estabilitat” del seu govern en els últims anys per sobre d’altres administracions com la Generalitat i el govern espanyol. Per això, ha demanat als polítics que no siguin un problema per a la ciutadania, sinó la solució.