Dimarts, 21 de setembre de 2021 - Edició 1153
La República

Colau: “La UIA reconeix el talent i les polítiques de transformació urbana que s’estan impulsant a Barcelona”

ACN Barcelona.-L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha expressat aquest dimecres la seva felicitat per l’elecció de Barcelona com Capital Mundial de l’Arquitectura el 2026 i seu del Congrés de la […]

Avatar
Agències 28/07/2021

ACN Barcelona.-L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha expressat aquest dimecres la seva felicitat per l’elecció de Barcelona com Capital Mundial de l’Arquitectura el 2026 i seu del Congrés de la Unió Internacional d’Arquitectes (UIA). Colau ha assegurat que la UIA fa un reconeixement al “talent i nivell professional” de l’arquitectura i l’urbanisme de Barcelona, del passat i “del present”. L’alcaldessa ha afegit que l’elecció de la ciutat suposa també “un ampli reconeixement a polítiques innovadores i de transformació que ens situen com a referent internacional”. Colau ha celebrat que el Congrés i la capitalitat portaran “milers de professionals a la ciutat” i l’oportunitat que representa per “‘impulsar l’ecositema i el talent professional” locals.

“És un ampli reconeixement a les polítiques innovadores i de transformació que ens situen com a referen internacional”, ha insistit Colau. L’alcaldessa ha emmarcat la notícia en “el moment que viu la ciutat com a impulsora de transformacions, idees i creativitat per fer front als grans reptes urbans del segle XXI”. S’ha referit en aquest sentit a la condició de Capital de l’Alimentació Sostenible i a la seva designació com a propera seu de la Biennal d’art Manifesta (el 2024). Colau ha explicat que ara començarà un procés de treball amb la UIA, el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) i l’estatal –tots dos co-impulsors de la candidatura-, per decidir quines activitats es realitzaran el 2026 a l’entorn del Congrés Internacional d’Arquitectura. “Hi haurà un moment rellevant, que serà el Congrés, on previsiblement vindran milers d’arquitectes de tot el món”, ha vaticinat, “però a més volem que això serveix per impulsar l’ecositema i el talent professional que tenim a la ciutat”. La capital catalana ha estat designada aquest dimecres com a seu del Congrés de la Unió Internacional d’Arquitectes (UIA) i serà alhora Capital Mundial de l’Arquitectura UIA-Unesco l’any 2026. La seva candidatura s’ha imposat a la de Pequín en l’Assemblea General de la Unió Internacional d’Arquitectes, celebrada aquest dimecres a Rio de Janeiro, actual seu del Congrés i Capital Mundial de l’Arquitectura 2021. La nominació de Barcelona, que s’ha imposat per 147 vots a 129, ha estat promoguda per l’Ajuntament, el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, la Generalitat de Catalunya, el Consell Superior dels Col·legis d’Arquitectes d’Espanya (CSCAE) i el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC).’One today, one tomorrow’, el leitmotiv de BarcelonaAmb el lema ‘One today, one tomorrow’, el Congrés Mundial de la UIA a Barcelona prendrà com a exemple la relació de la ciutat i la seva arquitectura per debatre sobre un futur “viable i sostenible”. Una anàlisi de l’actual context social, mediambiental i econòmic que ajudi a plantejar quins són els reptes de l’arquitectura i definir els instruments per assolir-los.Amb la seva designació, Barcelona tornarà a ser epicentre mundial de l’arquitectura trenta anys després d’haver acollit un altre congrés de la UIA. Aleshores, va portar per títol ‘Present i futurs: arquitectura a les ciutats. Juntament amb el Congrés de la UIA, que coordinarà el COAC amb el suport del CSCAE, al llarg de tot l’any 2026 se celebraran a Barcelona multitud d’activitats culturals de caràcter multidisciplinari en què col·laboraran altres països amb l’objectiu de traslladar al conjunt de la societat la importància i el valor de l’arquitectura i de l’urbanisme.