Dimarts, 3 d'agost de 2021 - Edició 1103
La República

Colau exigeix a la justícia que “revisi” els criteris de vulnerabilitat després del suïcidi d’un home desnonat

ACN Barcelona.-L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha exigit aquest dilluns al vespre als jutges que “revisin” els seus criteris per aplicar la moratòria anti-desnonaments, després que un home s’hagi suïcidat […]

Avatar
Agències 14/06/2021

ACN Barcelona.-L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha exigit aquest dilluns al vespre als jutges que “revisin” els seus criteris per aplicar la moratòria anti-desnonaments, després que un home s’hagi suïcidat aquest dilluns al barri de Sants quan anava a ser desallotjat. En aquest cas, el jutjat va rebutjar l’informe de vulnerabilitat que havien presentat els serveis socials. L’alcaldessa ha dit que el consistori no “comparteix” ni “entén” la decisió del jutge, i ha explicat que els serveis socials municipals van intentar mediar per frenar el desnonament. Segons Colau, l’home, de 58 anys, es va quedar a l’atur i ja no va poder seguir pagant el lloguer del seu pis, propietat d’un particular.

Per tot això, ha exigit que els jutjats revisin els criteris amb els quals decideixen aplicar o no la moratòria vigent, i al PSOE que “desbloquegi ja la proposta d’una nova llei d’habitatge que freni l’especulació, impulsi més habitatge públic i ofereixi alternatives als desnonaments en els casos de vulnerabilitat acreditada”.En un missatge a Telegram, Colau ha qualificat de “terrible” la notícia i ha donat suport a l’entorn de la víctima i als serveis socials que l’havien tractat. “És una mort que no havia d’haver-se produït”, ha conclòs.L’home s’ha tret la vida quan la comitiva judicial ha arribat al pis. Els ha obert la porta, ha dit “un moment” i s’ha tirat pel pati interior del bloc, segons ha explicat ‘El País’. L’home estava sol i el jutge havia desestimat l’informe de vulnerabilitat dels serveis socials perquè no complia els requisits per suspendre el desallotjament, segons han informat fonts judicials i municipals.La demanda per impagament de lloguer, presentada el mes de gener passat pel propietari de l’immoble, un particular, es tramitava en el jutjat de primera instància número 3 de Barcelona. En el moment de presentar la demanda, l’inquilí portava sense pagar des del mes de juny del 2020 (es tractava d’un contracte subscrit el 2018). Quan es va registrar la demanda, el mes de febrer passat, l’inquilí va sol·licitar justícia gratuïta, motiu pel qual es va paralitzar la tramitació de la demanda fins que se li va assignar un lletrat.Quan des del jutjat es va entregar a l’inquilí la fitxa perquè indiqués si necessitava ajuda dels serveis socials, aquest no la va complimentar. Això implicava que el jutjat no tenia autorització per traslladar als serveis socials informació sobre el procediment. El jutjat va facilitar al demandat la informació de com podia accedir directament als serveis socials.La primera data fixada per al desnonament va quedar suspesa derivada de la sol·licitud i tramitació de la justícia gratuïta. La segona data fixada (primera efectiva) estava assenyalada per aquest dilluns. Dijous passat l’advocat del demandat va presentar un informe dels serveis socials al jutjat indicant la vulnerabilitat de l’inquilí i sol·licitant la suspensió del llançament. Amb les dades que es recullen a l’informe, el jutjat va desestimar la suspensió, ja que les circumstàncies que es recollien al document no són les que regula el reial decret com a vulnerabilitat que permeti la suspensió del llançament.