Dilluns, 21 de juny de 2021 - Edició 1061
La República

Colau creu que Illa no pot ser candidat i ministre alhora i diu que és “incompatible”

ACN Barcelona.-L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha assegurat que l’actual ministre de Sanitat, Salvador Illa, no hauria de ser candidat a les eleccions del 14-F i seguir encapçalant el ministeri […]

Avatar
Agències 05/01/2021

ACN Barcelona.-L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha assegurat que l’actual ministre de Sanitat, Salvador Illa, no hauria de ser candidat a les eleccions del 14-F i seguir encapçalant el ministeri alhora i assegura que és “incompatible”. En una entrevista al ‘Cafè d’Idees’ de La 2 i Ràdio 4, Colau ha explicat que ja ha traslladat a Illa que “no és una bona notícia” que tingui les dues responsabilitats simultàniament i ha demanat “responsabilitat” al PSC perquè “no cal que una persona faci tots els papers”. D’altra banda, l’alcaldessa ha demanat a totes els formacions que “aïllin” la gestió de la pandèmia de la campanya electoral perquè “genera desconfiança”.

Precisament per tal de no barrejar la gestió de la pandèmia i la campanya, Colau ha demanat a Illa que no sigui candidat a les eleccions i ministre alhora perquè ara mateix s’està en plena tercera onada de contagis i perquè ha començat la campanya de vacunació “amb problemes i conflictes”. En aquest sentit, ha lamentat que just el dilluns Illa comparegués en qualitat de ministre de Sanitat i inevitablement se’n fessin lectures polítiques de cara a les eleccions.Amb tot, i deixant de banda el fet de la “incompatibilitat”, l’alcaldessa creu que l’elecció d’Illa com a candidat pot ser “una bona notícia” perquè pot ajudar a treure el PSC “del racó de la resignació i passivitat”. Segons Colau el lideratge fins ara de Miquel Iceta ha mantingut el PSC “resignant-se a intentar ser líder de l’oposició” i creu que amb Illa ara es podrà recuperar la “pro activitat”. En aquest sentit, Colau confia que Illa vulgui treballar per “una nova etapa” a Catalunya per un govern d’esquerres.Situació dels presosEn ser preguntada per si creu que els presos independentistes podran sortir de la presó abans de les eleccions, Colau ha dit que “haurien de ser al carrer des de fa temps”. Tot i això, no ha volgut avançar cap possible escenari i ha dit que pot ser “qüestió de mesos”. L’alcaldessa ha assegurat que gràcies als comuns s’ha “avançat molt” en la seva situació però ha recordat que cal tenir en compte “a crispació i la dificultat per formar majories” que hi ha al Congrés.Vacunació i noves restriccions En relació a les noves restriccions anunciades pel Govern, Colau ha dit que no vol “entrar en polèmiques” perquè no és l’autoritat sanitària. Tot i això, ha admès que les dades són preocupants i que per tant no qüestiona que calguin mesures, però sí que ha dit que li preocupa “una certa improvització i manca de planificació” en la distribució de vacunes. A més, ha reclamat ajudes per als sectors afectats.Baròmetre MunicipalD’altra banda, l’alcaldessa s’ha referit als resultats del Baròmetre Municipal, segons el que la ciutadania de Barcelona la suspèn amb un 4,3 de valoració, i ha dit que accepta els resultats amb “humilitat”. Colau ha assenyalat que tots els responsables polítics al capdavant d’administracions durant la pandèmia han rebut males puntuacions i ha assegurat que des de l’Ajuntament s’estan “esforçant al màxim”.D’altra banda, i davant la possibilitat que el suspens sigui degut a l’aposta per l’urbanisme tàctic, Colau ha defensat que calen actuacions per reduir els cotxes perquè ocupen el 60% de l’espai públic però representen només el 20% dels desplaçaments. “És una obligació, estan representats”, ha dit. En aquest sentit, ha dit que l’urbanisme tàctic són mesures “provisionals” i ha assegurat que de moment han permès salvar “milers” de llocs de treball perquè així s’ha pogut ampliar terrasses.