Divendres, 31 de març de 2023 - Edició 1709
La República

Colau anuncia que Barcelona suspèn temporalment les relacions institucionals amb Israel

ACN Barcelona – L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha anunciat aquest dimecres que ha decidit suspendre temporalment les relacions amb Israel, incloent-hi els acords d’agermanament de la capital catalana amb […]

Agències 08/02/2023

ACN Barcelona – L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha anunciat aquest dimecres que ha decidit suspendre temporalment les relacions amb Israel, incloent-hi els acords d’agermanament de la capital catalana amb Tel-Aviv. En un acte a l’Ajuntament, Colau ha argumentat que s’ha sentit interpel·lada per entitats i ciutadans que s’han adreçat al consistori i ha denunciat la situació “d’apartheid” que viu el poble palestí. “No podem callar”, ha dit. En la carta enviada per l’alcaldessa al primer ministre israelià Benjamin Netanyahu, a la qual ha tingut accés l’ACN, Colau afirma que la mesura afecta “únicament i exclusivament” les relacions institucionals de l’alcaldia amb Israel i la resta de les seves institucions oficials, i en cap cas la seva ciutadania.

“Com a alcaldessa no puc romandre impassible davant la vulneració sistemàtica dels drets dels palestins”, avisa en la missiva.

<strong>Iniciativa ciutadana</strong>

A l’inici de l’acte celebrat a l’Ajuntament, Colau ha explicat que recentment un centenar d’entitats i i més de 4.000 signatures veïnals els han interpel·lat directament per “trencar” les relacions amb Israel.  S’ha referit, concretament, a les les entitats socials impulsores de la iniciativa ciutadana de suport al poble palestí ‘Barcelona amb l’Apartheid NO, Barcelona amb els Drets Humans, SÍ’, a qui ha rebut al consistori.

En aquest context i davant d’un “empitjorament” de la situació i les violacions de drets humans que viuen els palestins, ha assenyalat, ha enviat una carta a Netanyahu per “decretar” la suspensió de les relacions de l’alcaldia de Barcelona amb l’estat d’Israel.  “S’ha de trencar el silenci i la normalització que un estat violi sistemàticament tots els dictàmens de l’ONU”, ha apuntat. 

Així, l’alcaldessa ha admès que ho fa des de la “convicció” que cal fer un gest “contundent”, amb la confiança que sigui temporal i que ajudi a treballar per la pau. “Com a ciutat tenim una responsabilitat, és intolerable seguir normalitzant aquesta situació”, ha conclòs convidant altres ciutats a sumar-se a fer el mateix. 

A més, ha situat com un altre exemple recent la suspensió de les relacions institucionals entre Barcelona i Sant Petersburg arran de la invasió russa d’Ucraïna.  

<strong>Carta a Netanyahu</strong>

En la missiva al primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, Colau parla de la iniciativa ciutadana i fa referència a veus internacionals, organitzacions com HRW o AI i denuncia que s’hagi entrat en una nova era “d’impunitat” que “obliga a prendre mesures”.

La suspensió de les relacions, matisa en la carta, durarà fins que les autoritats israelianes “posin fi a la violació sistemàtica dels drets humans contra la població palestina i compleixin plenament les obligacions que li imposen el dret internacional i les diferents relacions de les Nacions Unides”. 

També deixa clar que s’ha de diferenciar “en tot moment” les polítiques i actes de l’estat d’israel del conjunt de la població jueva i la seva cultura. “Barcelona és una ciutat orgullosa del seu llegat jueu així com de les comunitats jueves que formen part de la ciutat”, afegeix.

Finalment, comunica que l’Ajuntament reforçarà el seu suport i col·laboració amb les entitats, tant palestines com israelianes, que treballin per la construcció de la pau en els territoris ocupats palestins.