Dimecres, 16 de juny de 2021 - Edició 1056
La República

Clans de la Mina reconeixen haver traficat amb drogues el 2015 i acorden amb la Fiscalia una rebaixa de penes

ACN Barcelona.-El judici contra disset persones de sis clans del barri de la Mina que van adquirir i distribuir cocaïna, heroïna i marihuana des de finals del 2014 i fins […]

Avatar
Agències 08/02/2021

ACN Barcelona.-El judici contra disset persones de sis clans del barri de la Mina que van adquirir i distribuir cocaïna, heroïna i marihuana des de finals del 2014 i fins al novembre del 2015 ja té sentència ferma. Abans de començar el judici els advocats defensors i la Fiscalia han arribat a un acord que suposa una rebaixa de penes que a la pràctica farà que la majoria els encausats evitin tornar a la presó. Se’ls acusava de dos delictes contra la salut pública en la modalitat de substàncies que causen un dany greu a la salut i dos sense dany greu, així com dos delictes de pertinença a grup criminal per a la comissió de delictes greus. El fiscal, que demanava inicialment entre 2 i 8 anys de presó, ha acceptat una rebaixa de penes.

Cadascuna de les 17 persones han declarat aquest dilluns davant la jutgessa de la secció 21 del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que accepten els fets que se’ls imputa i les penes acordades en l’acord de conformitat. D’aquesta manera, el que havia de ser un macrojudici que s’esperava que s’allargués diverses setmanes ja s’ha acabat.Els fets van ocórrer a Sant Adrià del Besòs i Barcelona l’any 2015. Segons el fiscal, els acusats es van integrar en un entramat, amb repartiment de funcions i liderat per dos d’ells, i, actuant de manera coordinada, es van dedicar a l’adquisició i posterior distribució de cocaïna, heroïna i marihuana al barri de la Mina de Sant Adrià del Besòs i a Barcelona. Dos dels membres s’encarregaven de les compres i també tenien 598 plantes de marihuana en un soterrani. Uns altres tres guardaven les substàncies estupefaents als seus dos domicilis i les traslladaven en sis punts de venda. En el registre es va comissar material informàtic, una pistola, pistoles simulades, cocaïna, heroïna, marihuana, haixix i diners en metàl·lic, entre d’altres.En l’escrit inicial de la Fiscalia s’assenyalava que respecte de tres acusats concorre la circumstància agreujant de reincidència. El fiscal demanava inicialment vuit anys de presó per a deu dels acusats, set anys de presó per a quatre dels acusats, dos anys de presó per a un i quatre anys de presó per a la resta.Finalment la majoria de penes queden en un any i sis mesos per un delicte contra la salut pública i tres mesos per formar part d’un grup criminal, a part del pagament de fins a 50.000 euros.Tenint en compte el temps que han estat en presó provisional, la majoria no hi hauran de tornar, tot i que en alguns casos restaven pendents de “calcular”, ha dit la jutgessa. En els casos de suspensió de la condemna, aquesta està condicionada a què en els tres o quatre anys vinents no tornin a delinquir.