Dimarts, 21 de setembre de 2021 - Edició 1153
La República

Clam de l’empresariat català pel traspàs de Rodalies i per la fi del “maltractament” en d’infraestructures a Catalunya

ACN Barcelona.-L’empresariat català ha fet un clam unànime en favor del traspàs de Rodalies i en contra del dèficit d’infraestructures, que s’eleva a 28.000 milions d’euros en 10 anys. El […]

Avatar
Agències 08/10/2020

ACN Barcelona.-L’empresariat català ha fet un clam unànime en favor del traspàs de Rodalies i en contra del dèficit d’infraestructures, que s’eleva a 28.000 milions d’euros en 10 anys. El president de la Foment, Josep Sánchez Llibre, ha denunciat en un acte amb el ministre de Transport, José Luis Ábalos, el “maltractament” per part de les administracions; una acusació que ha subscrit Pimec, la Cambra de Comerç i el Cercle d’Economia, que creuen que la situació “no es pot tolerar més”. Quan ha pres la paraula, Ábalos no ha respost les demandes sobre Rodalies tot i que afirmar que treballant amb bona sintonia amb el Govern, cosa que ha confirmat el conseller de Territori, Damià Calvet, quan ha dit que “el ministeri i la Generalitat comparteixen objectius”.

Els empresaris catalans han aprofitat l’acte ‘Construint ponts amb les infraestructures’ que s’ha celebrat a la seu de Foment per reclamar reiteradament que es posi fi a l'”ofec” que suposa per l’economia la manca d’inversions en infraestructures. Sánchez Llibre ha posat xifres a aquesta reclamació i ha demanat a les administracions es comprometin a invertir 5.000 milions l’any – el 2,2% del PIB català- i apostin per “compensar” les mancances dels últims 30 anys amb 2.000 milions addicionals durant una dècada. Segons el president de Foment, la inversió en ports, aeroports, carreteres i ferrocarrils, entre altres, hauria d’arribar als 7.000 milions anuals.En la seva intervenció el president de Pimec, Josep González, ha dit que lentitud en les inversions “només s’entén per raons polítiques” i ha assegurat que el traspàs de Rodalies és un clam “unànime”. “Seria fàcil de fer, les bases fa anys que es van acordar”, ha assegurat el líder de la patronal de la petita i mitjana empresa. En la mateixa línia, Sánchez Llibre ha instat Ábalos a anunciar aquesta “una qüestió emblemàtica” aprofitant l’acte i ha insistit que el traspàs “no comportaria cap cost” i “molt rellevant” pels usuaris.A més, el president de la Cambra de Comerç, Joan Canadell ha remarcat que Catalunya té un doble problema perquè “sigui quin sigui el color polític del govern de l’Estat” les infraestructures “no avancen”. “Les xifres d’inversió de les administracions posen en evidència que Catalunya és el territori més perjudicat”, ha dit.En la mateixa línia, el president del Cercle d’Economia, Javier Faus, ha considerat que el dèficit “és realment alarmant” perquè “està sufocant” la productivitat. “Espanya no és conscient que Barcelona és la segona capital de l’Estat, amb cinc milions de persones a l’àrea metropolitana. No estem parlant d’un Màlaga o un Sevilla i les inversions durant els últims 30 anys no han reflectit aquesta realitat”, ha expressat Faus.