Dilluns, 21 de juny de 2021 - Edició 1060
La República

Chacón parla d’un estiu crític pel turisme: “Hi ha llocs on l’ocupació és només del 15%”

ACN Barcelona.-La consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, ha reconegut que Catalunya està afrontant un estiu crític pel turisme. “Hem visitat la Costa Brava, la Costa Daurada i el Pirineu, […]

Avatar
Agències 03/08/2020

ACN Barcelona.-La consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, ha reconegut que Catalunya està afrontant un estiu crític pel turisme. “Hem visitat la Costa Brava, la Costa Daurada i el Pirineu, i hi ha llocs on l’ocupació és només del 15%. Es tracta d’un sector que està patint el que no està escrit”, ha afirmat Chacón aquest dilluns als micròfons de Catalunya Ràdio. Per això, la consellera d’Empresa i Coneixement ha insistit en la necessitat d’allargar els ERTO de la indústria turística fins al març del 2021. “Es tracta d’una petició al govern espanyol en majúscula, en vermell i fluorescent”, ha apuntat Chacón, que ha recordat que el 25% dels expedients temporals d’ocupació presentats a Catalunya estan vinculats al sector del turisme.

En xifres concretes, la consellera d’Empresa ha afirmat que el turisme estranger –enguany pràcticament inexistent- deixa 19 milions de visitants i una despesa de 21.000 MEUR. “Amb el turisme domèstic català i espanyol està clar que no ho podem compensar, ni de lluny. La despesa total d’aquests dos mercats és de 4.000 MEUR”, ha assenyalat Chacón. “Els números no quadren”, ha puntualitzat la consellera d’Empresa, que també ha lamentat els diferents criteris de cada país amb restriccions i quarantenes “a la carta”. “França volia retenir el turisme domèstic i per això ha assenyalat Catalunya”, s’ha mostrat convençuda Chacón, que ha avançat que ja s’han queixat a les autoritats franceses i a través dels consolats. “Catalunya és un destinació completament segura. I ni el sector del turisme ni tampoc el del comerç són focus de contagis”, ha volgut deixar clar la consellera d’Empresa i Coneixement. En el cas del petit comerç, Chacón ha constatat que es tracta d’un altre dels sectors que més han patit i estan patint la crisi del coronavirus. “Compartim el càlcul de Pimec que el 30% dels comerços corren el risc de tancar definitivament”, ha alertat Chacón. “En aquest cas també caldria prorrogar els ERTO i donar ajudes directíssimes. No només per ajudar ara els comerços a sobreviure sinó a ser competitius en els propers mesos”, ha recalcat la consellera d’Empresa i Coneixement. “El PDeCAT no és el partit del 3%”Sobre la petició d’Aragonès que la Generalitat es personi com a acusació particular en el ‘cas 3%’, Chacón ha evitat polemitzar però ha estat clara. “El PDeCAT no és el partit del 3%. Gent com jo, que fa tot just quatre anys que hi soc, no em sento part d’aquestes irregularitats”, ha reflexionat en veu alta la consellera d’Empresa. “Això sí, la Generalitat s’ha de preocupar quan hi ha irregularitats en qualsevol dels àmbits: financer, assetjament. Ho haurem d’analitzar com a Govern”, ha continuat Chacón, que també ha volgut llançar un al·legat a favor de la honradesa de la majoria de la classe política.”No podem anar dient que tots els polítics són corruptes perquè una minoria va actuar de forma irregular. Per tant, no em sento interpel·lada quan es parla d’aquest 3%”, ha conclòs la consellera d’Empresa i Coneixement.