Dimecres, 4 d'agost de 2021 - Edició 1105
La República

Chacón descarta un aprovat general a les universitats perquè no donaria “seguretat jurídica”

ACN Barcelona.-La consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, ha descartat aquest dijous un aprovat general per als estudiants universitaris a causa de la crisi del coronavirus. En una compareixença al […]

Avatar
Agències 16/04/2020

ACN Barcelona.-La consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, ha descartat aquest dijous un aprovat general per als estudiants universitaris a causa de la crisi del coronavirus. En una compareixença al Parlament, Chacón veu “incompatible” que els centres estiguin ara mateix “en plena activitat docent no presencial” amb que hi hagi un aprovat general. Una decisió, a més, que afectaria la “seguretat jurídica”. Segons Chacón, s’està treballant amb les universitats en mesures per fer una avaluació presencial, si calgués. Pel que fa a la selectivitat, Chacón ha dit que es faran del 7 al 9 de juliol “sempre amb l’aprovació de les autoritats sanitàries” i que, si cal, s’habilitaran recursos per “garantir proves amb la màxima seguretat sanitària”.

“No tindria sentit que la comunitat universitària se centri i s’esforci en mantenir el curs de manera virtual, i en canvi dediquem els mateixos esforços en consensuar l’aprovat general o similars”, ha avisat Chacón. De fet, la consellera creu que prendre aquesta decisió “posaria en entredit” l’assoliment de les competències programades per al segon semestre, així com la “seguretat jurídica”. En qualsevol cas, també ha remarcat l’acord amb les universitats per garantir l’objectiu que “cap estudiant perdi el curs per raons vinculades a la crisi sanitària”.Per garantir que es durà a terme aquesta avaluació, Chacón ha explicat que executiu i universitats estan estudiant “mesures d’avaluació possibles en un escenari no presencial” a partir de recursos virtuals que el sistema universitari posaria a disposició. En aquest escenari, ha dit la consellera, es tindria en compte “l’adequació del contingut” a les proves i “la situació de confinament dels estudiants”.La consellera ha reconegut l’adaptació que han tingut les universitats per passar a fer docència virtual un cop es va decidir deixar de fer classes presencial arran de la crisi sanitària. Chacón ha assegurat que “totes les universitats” estan en “plena activitat docent no presencial” i que han triplicat l’ús de les plataformes “sense cap problema de sobrecàrrega”. Un dels centres, per exemple, han passat de 18.000 entrades diàries al campus virtual a més de 44.000.”Missatge de tranquil·litat” per les PAULa crisi del coronavirus i les mesures de confinament ja va obligar a prendre la decisió de posposar les proves d’accés a la universitat (PAU), que estaven inicialment previstes de l’11 al 13 de juny i que ara està previst que es facin del 7 al 9 de juliol. Chacón ha dit que les proves es faran en aquestes dates “si les circumstàncies ho permeten i les autoritats sanitàries no ho desaconsellen”. I en funció de les condicions en aquell moment “s’habilitaran recursos addicionals si calen per garantir proves amb la màxima seguretat sanitària”.Chacón creu que cal donar un “missatge de tranquil·litat” als estudiants de segon de batxillerat que estan pendents de saber quan fan aquestes proves.Convocatòria de 7 MEUR per projectes de recercaD’altra banda, Chacón ha destacat diversos projectes de recerca relacionats amb la covid-19 que s’han posat en marxa a centres catalans, així com el programa Orfeu que ha posat en marxa el Govern. A més, ha anunciat una convocatòria extraordinària de 7 MEUR per a projectes de recerca relacionats amb el coronavirus que complementarà les que fan altres administracions i privats.La consellera també ha remarcat la necessitat de tirar endavant l’avantprojecte de llei de ciència de Catalunya “per ordenar i impulsar tot el sistema de coneixement”.