Divendres, 27 de gener de 2023 - Edició 1646
La República

CEOE demana evitar traslladar als preus finals o salaris l’increment de l’IPC per no allargar l’efecte de la inflació

ACN Madrid.-CEOE alerta que l’augment històric de l’IPC, que ha tancat l’any un 6,1% per sobre del desembre del 2020, pot ser un risc per la competitivitat de l’economia de […]

Agències 14/01/2022

ACN Madrid.-CEOE alerta que l’augment històric de l’IPC, que ha tancat l’any un 6,1% per sobre del desembre del 2020, pot ser un risc per la competitivitat de l’economia de l’Estat si es perllonga l’espiral alcista de preus. Tot i l’advertència, la patronal recorda que la mitjana de l’any es va situar en el 3,1%, fet que confirma la diferent situació que ha tingut l’IPC al llarg de l’exercici, amb una taxa del 0,5% al gener, per exemple. En aquest sentit, afegeixen que a la inflació del 2021 hi ha un fort component d”efecte base’, ja que el 2020 els preus van caure per l’esclat de la covid. La patronal manté que l’augment de les matèries primeres és transitori i demanen evitar “el trasllat a preus finals o salaris per no prolongar-ne l’efecte”.

Pel que fa a la inflació subjacent, destaquen que la taxa mitjana va ser del 0,8%, fet que revela que “el control de preus que encara roman en alguns sectors de l’economia espanyola, que no han repercutit l’augment de costos de producció als preus finals de béns i serveis”. Tot això implica “una reducció significativa dels marges empresarials en aquests sectors” després de mesos de crisi i restriccions a l’activitat.Amb vista al 2022, la patronal espera que l’impacte dels preus de les primeres matèries sobre l’increment general “es vagi desaccelerant”, cosa que, unit amb els nivells moderats de la subjacent, “seran factors atenuadors de la inflació”.En termes de comparació amb Europa, l’IPC avançat del desembre va assolir una taxa del 6,6%, mentre que a la Unió Monetària aquesta taxa es va situar al 5%. “Això pot fer malbé la competitivitat de l’economia espanyola”, avisen. Entrant en una anàlisi més desagregada de la inflació, destaquen que els preus energètics són el component més inflacionista de l’IPC, amb una taxa interanual del 40,2% a l’Estat, amb els s preus de l’electricitat, juntament amb els carburants i els combustibles líquids, disparats.