Dijous, 6 d'octubre de 2022 - Edició 1533
La República

CEOE, CCOO i UGT demanen als polítics “una treva” i “sentit d’Estat” poder arribar a acords per sortir de la crisi

ACN Barcelona.-El president de la CEOE, Antonio Garamendi, i els secretaris generals de CCOO, Unai Sordo, d’UGT, Pepe Álvarez han demanat als partits polítics “una treva” i “sentit d’Estat” per […]

Agències 13/11/2020

ACN Barcelona.-El president de la CEOE, Antonio Garamendi, i els secretaris generals de CCOO, Unai Sordo, d’UGT, Pepe Álvarez han demanat als partits polítics “una treva” i “sentit d’Estat” per poder arribar a acords que permetin sortir de la crisi. En una conferència a la XXV Trobada d’Economia de S’Agaró, el líder patronal ha posat d’exemple els sis pactes que han tancat amb els sindicats tot afirmant que han trobat a faltar “aquesta capacitat d’acord” en altres estrats de la societat. Aquesta entesa no s’ha traslladat altres temes de debat com ara la reforma laboral. Els sindicats han considerat que cal retocar elements com la prevalença del conveni col·lectiu d’empresa sobre el sectorial però la patronal ha demanat “no tenir pressa” per negociar.

Garamendi, ha intervingut de manera telemàtica, no ha rebutjat que es modifiqui aquesta normativa laboral però ha dit que cal superar primer la crisi, i començar a parlar d’aquestes modificacions un cop s’encarrili la situació econòmica. “No m’agrada parlar de derogació sinó de com podem millorar-ho. Ara toca el que toca”, ha afegit el líder patronal que ha demanat que les empreses puguin tenir “seguretat jurídica” i s’evitin proclames precipitades per part de l’executiu de Pedro Sánchez. “Hi ha anuncis que fan més mal que els acords”, ha indicat.En canvi, els representants dels treballadors han defensat que és convenient fer aquestes reformes per millorar la qualitat de les feines a l’Estat i per “reequilibrar la negociació col·lectiva”. Fins i tot, Álvarez ha assenyalat que l’actual normativa ha provocat que l’Estat arrossegui un “retard tecnològic brutal”, amb el constat abaratiment dels costos salarials. En la mateixa línia, Sordo ha defensat que la regulació aprovada pel PP fomenta el “dumping empresarial” amb una competència de salaris a la baixa.D’altra banda, preguntat sobre què havia sigut el pitjor que ha passat en aquesta pandèmia, Álvarez ha assenyalat la “falta de sentit d’Estat” que ha atribuït “tant al govern com a l’oposició”. El líder de la UGT ha rebutjat la “falta de racionalitat política” d’alguns dirigents i ha lamentat que hi hagi sectors polítics intentin “treure petrolis” de la pandèmia amb interessos electorals. Per tot això, ha exigit una “certa treva” per poder arribar a acords i sortir de la crisi.Garamendi ha compartit la crida del sindicalista i ha indicat que els representants dels treballadors i els empresaris fins i tot pacten els desacords, si és necessari.També ha emfasitzat la importància del diàleg social Unai Sordo, que ha explicat que gràcies a acords com el que ha modificat els Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO) a la situació de la covid, que han aconseguit “subjectar i embalsamar bona part de l’ocupació”. El secretari general de CCOO ha recordat que des de l’inici de la pandèmia la destrucció d’ocupació no ha sigut tan alta com la del Producte Interior Brut (PIB), un fenomen que no havia succeït abans. En concret, ha dit que per cada punt de PIB perdut, l’ocupació ho ha fet entre un 0,6 i un 0,7%.