Dimecres, 4 d'agost de 2021 - Edició 1105
La República

Centenars de persones es concentren davant d’IQOXE per reclamar més seguretat a les empreses químiques

ACN La Canonja / Tarragona.-Centenars de persones han participat aquest dimarts a la tarda en una manifestació que ha acabat davant l’entrada de l’empresa IQOXE, just dues setmanes després de […]

Avatar
Agències 28/01/2020

ACN La Canonja / Tarragona.-Centenars de persones han participat aquest dimarts a la tarda en una manifestació que ha acabat davant l’entrada de l’empresa IQOXE, just dues setmanes després de l’explosió. Dues marxes han sortit des de Bonavista i des de la Canonja i s’han unit al final del recorregut per reclamar més seguretat a les empreses químiques dels polígons de Tarragona. Els concentrats han fet sonar les sirenes que, al seu parer, s’haurien d’haver activat el passat 14 de gener per alertar-los de l’emergència. També han lamentat l’absència dels batlles de la Canonja, Roc Muñoz, i de Tarragona, Pau Ricomà, i han anunciat que se seguiran concentrant els propers dimarts perquè els fets i les demandes no caiguin en l’oblit.

La marxa ha començat a les sis de la tarda a la plaça de la Constitució de Bonavista, i simultàniament, a la plaça del Castell de la Canonja, amb aproximadament uns 500 i 200 participants, respectivament. Totes dues s’han unit al final del recorregut, davant l’accés a IQOXE, a la N-340, que ha quedat tallada durant una bona estona pels manifestants.En la protesta s’han sentit consignes demanant més seguretat a les empreses químiques i fins i tot s’han fet sonar les sirenes que, segons els concentrats, haurien d’haver-se activat arran de l’explosió a la companyia química. Al final, Marta Arjona, portaveu de l’associació La Canonja 3, ha llegit un manifest pactat amb l’altra entitat convocant, l’Associació de Veïns de Bonavista. En el text, s’ha reclamat a les autoritats que millorin els protocols d’activació i s’ha denunciat els diners que destinen les empreses químiques, al seu parer, per acontentar diferents estaments socials perquè no es queixin de la contaminació que produeixen. La contaminació i tenir “un aire net” ha estat una altra de les principals consignes de la manifestació. Així mateix, s’ha reclamat la implicació de tota la societat tarragonina en les properes accions que estan previstes per les properes setmanes i s’ha criticat els alcaldes de la Canonja, Roc Muñoz, i de Tarragona, Pau Ricomà, per la seva absència. Tanmateix, la presidenta de l’Associació de Veïns de Bonavista, Loli Gutiérrez, s’ha mostrat satisfeta per la resposta de la ciutadania, especialment del seu barri, així com de la Canonja. Gutiérrez també ha posat de relleu l’aparició d’esquerdes en diversos immobles de Bonavista després de la deflagració a IQOXE. Uns danys que, sembla, van a més a mesura que passen els dies. “Les esquerdes s’estan agreujant. S’estan assentant i estan creixent. Hi cap un dit i en alguns llocs, dos. Tot és a causa de l’explosió”, ha afirmat. Fins i tot ha posat l’exemple d’un local comercial afectat per la deflagració que tot just feia dos dies que havia acabat de fer obres. La presidenta ha indicat que estan recollint les queixes dels veïns del barri, juntament amb les denúncies que aquests han presentat als Mossos d’Esquadra, per reclamar indemnitzacions a l’empresa asseguradora d’IQOXE. També ha assegurat que possiblement es personaran en la causa judicial que s’obri per esbrinar les causes del sinistre.