Dimarts, 21 de març de 2023 - Edició 1699
La República

Centenars de persones es concentren a Badalona per condemnar la violació en grup a una nena de la ciutat

ACN Badalona – Centenars de persones han omplert la plaça de la Vila de Badalona aquest dimecres a la tarda per condemnar la violació en grup denunciada per una nena […]

Agències 08/03/2023

ACN Badalona – Centenars de persones han omplert la plaça de la Vila de Badalona aquest dimecres a la tarda per condemnar la violació en grup denunciada per una nena veïna de la ciutat. Nombrosos llaços liles i diversos cartells de suport a la víctima i a la llibertat de les dones han vestit una concentració convocada per l’Ajuntament com a símbol de “repulsa enèrgica” als fets. La protesta ha tingut el suport de diverses entitats de la ciutat, com la Comissió Organitzadora del 8-M, que ha reclamat que s’estableixi un protocol d’actuació per respondre a les agressions sexuals que passin en grans superfícies comercials. I és que la menor ha assegurat que va ser menystinguda quan va demanar auxili a un agent de seguretat del centre comercial Màgic.

La cèntrica plaça de davant l’Ajuntament ha quedat petita per encabir els centenars de veïns que han volgut mostrar el seu rebuig a l’agressió sexual de sis adolescents a una nena d’onze. ‘No estàs sola’, ‘A baix el patriarcat’, ‘Només sí és sí’ o ‘Si vull la lluna, me la baixo jo soleta’ són alguns dels cartells que han alçat les manifestants, la majoria d’elles amb samarretes i foulards de colors lila. En alguns moments de la concentració també hi ha hagut crits de solidaritat: “Si ens toquen a una, ens toquen a totes”.

En nom de la Comissió del 8-M a Badalona, Míriam Díaz ha expressat el “total rebuig” a la violació d’aquesta nena ocorreguda al novembre i feta pública ara, “i contra qualsevol conducta que atempti contra la llibertat sexual de les persones, especialment a joves i menors”. En aquest sentit, ha ressaltat que els abusos a menors “són un tabú que causa un gran impacte a la societat i unes enormes seqüeles al desenvolupament de les víctimes”.

Per aturar aquests casos, ha reclamat que es treballi l’educació afectiva i sexual a les escoles i instituts “com a principi preventiu”. “Cal posar recursos per a la detecció de casos i eines d’intervenció immediata per atendre les víctimes i afrontar la resolució de conflictes des de perspectiva de gènere”, ha afegit.

Al mateix temps, la Comissió ha reclamat demanat un consens a la ciutat per establir un protocol d’agressió en espais comercials i grans superfícies “per atendre correctament les víctimes”. Díaz ha asseverat que l’objectiu és “aconseguir una Badalona lliure de violències”.

Prèviament a les paraules de les manifestants, l’Ajuntament ha oficialitzat el suport a la víctima amb l’aprovació d’una declaració institucional on ha establert que<a href=”https://www.acn.cat/new/02a862bd-9894-486c-978d-0a95262d2a83/texts”> es personarà com a acusació popular </a>durant la investigació judicial. De forma unànime, tots els grups municipals han aprovat un text on s’expressa la “indignació, neguit i dolor” de la ciutat davant la violació de la menor i es recalca el suport a la víctima i la seva família.

El text també explicita el rebuig a totes les violències masclistes i garanteix que el consistori “no defallirà en el ferm propòsit d’abordar totes les violències de forma integral, valenta i profunda”. En aquesta línia, l’Ajuntament s’ha compromès a treballar des de tots els àmbits educatius per incorporar l’educació sexual i afectiva als currículums escolars, tant a les aules com als espais d’oci. Guijarro ha clos en ple amb un missatge directe a la víctima: “No estàs sola”.