Dijous, 5 d'agost de 2021 - Edició 1106
La República

CCOO reclama al Govern un nou Pacte Nacional per la Indústria per aprofitar els fons europeus i impulsar l’automoció

ACN Barcelona.-CCOO de Catalunya ha reclamat al Govern un nou Pacte Nacional per la Indústria (PNI) per aprofitar l’arribada dels fons europeus i l’aprovació del Projecte Estratègic per a la […]

Avatar
Agències 13/07/2021

ACN Barcelona.-CCOO de Catalunya ha reclamat al Govern un nou Pacte Nacional per la Indústria (PNI) per aprofitar l’arribada dels fons europeus i l’aprovació del Projecte Estratègic per a la Recuperació i Transformació Econòmica (PERTE) pel desenvolupament del vehicle elèctric. “És una oportunitat per transformar el model productiu i guanyar sobirania industrial en un sector que està cridat a tenir transformacions profundes”, ha assegurat el sindicat en un comunicat. CCOO considera “cabdal” que la producció de bateries del projecte Volkswagen s’instal·li a Catalunya, a prop de SEAT, per millorar la competitivitat i propiciar un creixement del sector de components arrelat a tot el territori, “millorant” el pes industrial de l’economia catalana.

L’estratègia de Volkswagen, en associació amb Telefònica i Iberdrola, per electrificar la producció de SEAT és el principal projecte tractor d’aquest PERTE i vincula un gran nombre d’empreses catalanes. El sector de vehicles de passatgers representa el 7% del volum de negoci de la indústria catalana, un 3,6% de l’ocupació i un 4,6% del VAB.En aquest context, CCOO ha reclamat al Govern impulsar un procés de concertació social per liderar projectes catalans per a tota la cadena de valor de l’electromobilitat impulsant la construcció integral de vehicles.Per fer-ho, el sindicat considera imprescindible posar en marxa “de manera urgent” el PNI amb competències i recursos interdepartamentals, que vagin més enllà del Departament d’Empresa i Treball. Per al sindicat, la transformació digital, la formació professional i continua i la transició energètica són alguns dels aspectes que han de formar part del PNI. En aquest procés, CCOO també reclama garantir la participació dels agents socials i econòmics, les universitats i els centres de recerca i col·legis professionals vinculats als sectors industrials. “Els projectes per la transformació susceptibles de rebre suport públic no es limiten als inclosos en un PERTE. És per això, que cal estendre les consideracions fetes al conjunt del nostre teixit productiu i recuperar el temps perdut pel que fa a la concertació social i la concreció en projectes llestos per ser finançats si es vol aprofitar aquesta oportunitat”, ha reclamat el sindicat.