Dilluns, 14 de juny de 2021 - Edició 1054
La República

CCOO reclama al Govern un “control exhaustiu” de les proves per detectar la covid-19 a les empreses

ACN Barcelona.-CCOO ha reclamat aquest dimecres al Govern un “control exhaustiu” de les proves per detectar la covid-19 a les empreses. En un comunicat, el sindicat proposa que es creï […]

Avatar
Agències 20/05/2020

ACN Barcelona.-CCOO ha reclamat aquest dimecres al Govern un “control exhaustiu” de les proves per detectar la covid-19 a les empreses. En un comunicat, el sindicat proposa que es creï un registre públic d’autoritzacions concedides on cada entitat hagi de detallar l’ús concret que farà dels testos i demana fugir de l’aplicació massiva de proves diagnòstiques i de l’ús de tests ràpids en les decisions per reincorporar la plantilla. L’organització ha elaborat una guia sobre l’aplicació d’aquests testos en la qual, entre altres, recorden que fer proves no substitueix “en cap cas” la implementació de les mesures preventives o l’existència d’un pla preventiu o de contingència en el retorn a la feina.

Govern, patronals i sindicats van pactar aquest dilluns un document conjunt sobre l’ús de tests de coronavirus en el retorn a la feina en una reunió del Consell de Relacions Laborals. Segons es va acordar, les empreses que vulguin fer testos de coronavirus als seus treballadors hauran de demanar autorització prèvia a la Direcció General d’Ordenació i Regulació Sanitària, depenent de Salut.El sindicat valora “positivament” el pacte i recorda que és necessari que les proves es realitzin en l’àmbit laboral seguint les indicacions de les autoritats sanitàries, prioritzant la PCR com a test de referència per al diagnòstic de la covid-19, i emfatitzant, les mesures preventives i organitzatives com a element fonamental per la protecció de la salut. En aquest sentit, han criticat que els serveis de prevenció de moltes empreses estan oferint testos ràpids i massius, reconeixements mèdics “poc útils” per a prendre decisions preventives i protegir la salut de les persones, i en molts casos situant-los com a obligatoris.Per aquest motiu, reclamen al Govern que controli l’ús real de les proves, que no es podran fer sense l’autorització prèvia de la Direcció General d’Ordenació i Regulació Sanitària a través d’una declaració responsable de l’empresa sol·licitant. Aquest fet deixa la porta oberta a l’ús privat dels tests ràpids, els resultats es comuniquen a l’autoritat Sanitària, quedant fora del sistema de vigilància epidemiològica, assegura CCOO. El sindicat proposa crear un registre públic d’autoritzacions concedides i de l’ús concret que es farà de les proves per part de cada entitat.”L’avenç en les fases de la desescalada depèn en bona part que les comunitats autònomes garanteixin, tal com situa la normativa actual, poder realitzar proves PCR en un termini de 24 hores des de l’inici dels símptomes. Actualment en molts centres d’atenció primària això encara no és possible. És fonamental, per tant, que la Generalitat realment posi a disposició de l’interès públic aquestes proves, en lloc de permetre que entitats privades es lucrin en un moment com aquest”, diu el sindicat.