Dilluns, 14 de juny de 2021 - Edició 1054
La República

CCOO i UGT valoren “amb cautela” les dades de l’atur i alerten de l’augment de la temporalitat i l’ocupació precària

ACN Barcelona.-CCOO i UGT han valorat “amb cautela” les dades de l’atur de maig. Els sindicats han celebrat la reducció mensual del nombre de desocupats en 15.368 persones, però han […]

Avatar
Agències 02/06/2021

ACN Barcelona.-CCOO i UGT han valorat “amb cautela” les dades de l’atur de maig. Els sindicats han celebrat la reducció mensual del nombre de desocupats en 15.368 persones, però han alertat d’un increment de la taxa de temporalitat i de l’ocupació precària. De fet, per cada contracte indefinit signat de més amb relació a l’abril, s’han signat prop de 400 contractes temporals. La secretària de Política Sindical, Núria Gilgado ha denunciat que la disminució de l’atur “s’està fent a costa de treball precari, temporal i amb baixos salaris”. Al seu torn, el secretari de Treball i Economia de CCOO, Ricard Bellera ha reclamat “lideratge públic”, un increment dels recursos i l’aprovació d’uns pressupostos que permetin “actualitzar” el model d’ocupació.

(Aquesta notícia actualitza la publicada a les 11.39 h amb la valoració d’UGT)Els sindicats majoritaris a Catalunya coincideixen a valorar sense eufòria l’evolució favorable de l’atur al maig, quan s’ha registrat la primera baixada interanual en 14 mesos. En aquest sentit, Bellera afirma que la recuperació de l’ocupació està agreujant les característiques d’un mercat de treball “on la precarietat és bàsicament femenina i la temporalitat és fil conductor”.Gilgado ha puntualitzat que les dades d’aquest últim mes mostren que encara hi ha 86.000 aturats més que abans de la pandèmia i 10.000 persones menys cotitzant a la Seguretat Social. La xifra d’afectats per ERTO -112.000- també preocupa als sindicats, que celebren que el govern espanyol hagi decidit prorrogar el mecanisme de protecció fins al setembre. D’aquests, 32.000 treballadors porten amb la feina reduïda o suspesa des de l’inici de l’epidèmia.Les organitzacions sindicals preveuen que l’ús dels ERTO pugui disminuir a l’estiu perquè l’activitat econòmica s’incrementarà, però adverteixen que les empreses –especialment les pimes- arribaran “molt tocades” a la tardor, cosa que farà que encara creixi més la situació de precarietat, explica Bellera.”L’ocupació es genera en el marc d’un model amb molt pes dels serveis i molt precari en termes d’ocupació, una situació que afecta especialment col·lectius feminitzats, amb diversitats d’orígens i joves”, ha lamentat el secretari de Treball i Economia de CCOO.Aquesta situació té conseqüències per als milers de famílies en risc de pobresa a Catalunya, afegeix Gilgado, que adverteix que continua augmentant el nombre de persones que estan en situació d’atur però no tenen dret a rebre una prestació fins a prop del 50% del total.Per tot plegat, els sindicats continuen reivindicant l”‘absoluta necessitat” de derogar la reforma laboral del PP i d’aprovar l’augment del Salari Mínim Interprofessional (SMI), com a “premisa necessària per caminar cap al canvi de model productiu” que “no deixi ningú enrere”, reitera la secretària de Política Sindical de la UGT.