Dimarts, 15 de juny de 2021 - Edició 1055
La República

CCOO i UGT confien que la negociació de la ‘llei rider’ no s’allargui i poder tancar un acord en la propera reunió

ACN Barcelona.-CCOO i UGT confien que la negociació de la norma que regula la feina en plataformes digitals, coneguda com a ‘llei rider’, no s’allargui més enllà de la propera […]

Avatar
Agències 21/01/2021

ACN Barcelona.-CCOO i UGT confien que la negociació de la norma que regula la feina en plataformes digitals, coneguda com a ‘llei rider’, no s’allargui més enllà de la propera reunió i, en un comunicat conjunt publicat aquest dijous, valoren positivament la proposta que el govern espanyol va fer aquest dimecres. El ministeri de Treball va posar sobre la taula de negociació un nou redactat que amplia l’abast de la normativa més enllà dels repartidors d’empreses com Glovo o Deliveroo, segons fonts sindicals. L’executiu espanyol té la intenció de tancar aviat aquest capítol encetat al novembre per obrir les reformes pendents del mercat laboral que es van quedar a mitges per la irrupció de la pandèmia.

La ministra Yolanda Díaz ja va avisar en una roda de premsa aquesta setmana que la normativa que regula la feina en plataformes com Glovo o Deliveroo s’ha inclòs dins del paquet de 17 reformes del mercat laboral que l’executiu espanyol ha remès a Brussel·les. Alhora, va explicar que el diàleg social és un procés que pot acabar en acord tripartit –amb sindicats i patronal– però també amb només una de les parts.Els sindicats han expressat públicament aquest dijous el suport al document presentat i la patronal encara no s’ha pronunciat. “L’última proposta de Govern conté elements que les centrals sindicals consideren positius, tot i que millorables, que permeten seguir avançant en el marc del diàleg social”, han exposat CCOO i UGT aquest dijous. Consideren que “s’han acostat postures que entenem que poden permetre arribar a un acord” que possibiliti traslladar a la normativa que estableix la sentència de Tribunal Suprem” -que va decidir al setembre que un repartidor de Glovo era un fals autònom-, “respecte a la condició d’empresari i de treballador per compte d’altri, quan intervenen mitjans tecnològics o digitals”.El nou redactat no conté canvis substancials pel que fa a la informació dels algoritmes de treball, segons informen fonts del diàleg social presents a la reunió. Si bé el registre públic de plataformes ja ha estat descartat, la proporció d’informació que incideix en les condicions de treball a través dels algoritmes als representants dels treballadors ja formava part dels esborranys previs de la norma mitjançant una modificació de l’article 64 de l’Estatut dels Treballadors, indiquen les mateixes fonts.Les organitzacions sindicals recorden en el comunicat que la pràctica de fer servir treballadors autònoms per part d’aquestes plataformes “és una forma nova de frau laboral”, perquè permet que les empreses evitin pagar les cotitzacions a la Seguretat Social. Les grans empreses del sector Glovo, Amazon, Deliveroo i Uber acumulen més de 25 milions d’euros en cotitzacions no abonades a la tresoreria, derivades de les regularitzacions de la Inspecció de Treball, segons expliquen a l’ACN fonts coneixedores de la investigació.