Dimecres, 23 de juny de 2021 - Edició 1063
La República

CCOO i UGT celebren l’eliminació del Codi Penal de l’article que “criminalitzava el dret de vaga”

ACN Madrid.-CCOO i UGT han celebrat la derogació de l’article 315.3 del Codi Penal aprovada avui pel Senat, una norma que “criminalitzava el dret de vaga”, segons el parer de […]

Avatar
Agències 14/04/2021

ACN Madrid.-CCOO i UGT han celebrat la derogació de l’article 315.3 del Codi Penal aprovada avui pel Senat, una norma que “criminalitzava el dret de vaga”, segons el parer de les dues formacions. Els sindicats recorden que a partir d’aquest article s’ha encausat “de manera injusta” prop de 300 sindicalistes “només per exercir aquest dret fonamental”, i subratllen que, ara, amb l’eliminació, es “garanteix” el dret de vaga, es “reforça” el dret a la llibertat sindical i els drets dels treballadors. També puntualitzen que el Tribunal Constitucional avala que els piquets informatius “formen part del contingut essencial del dret de vaga” i acusen el govern del PP d’haver fet una utilització “política” de l’article ara derogat.

Segons el relat dels sindicats majoritaris de l’Estat, en els anys de govern del PP l’acció concertada entre el Ministeri de l’Interior, amb reformes com l’anomenada Llei Mordassa, i l’acció de la policia i el Ministeri Fiscal “va dur a una aplicació generalitzada i abusiva” de la norma ara eliminada. En algun cas es van sol·licitar penes de 8 anys de presó a sindicalistes que participaven en piquets. Prop de 300 persones “es van veure amenaçades amb presó” per “exercir el dret de vaga” i algunes d’elles “van entrar a presó”.I afegeixen: “La causa d’aquesta actitud va ser clarament política. Les retallades successives en drets laborals i socials dutes a terme per governs de la dreta van donar lloc a una multitud de protestes, especialment dels sindicats, moltes vegades en forma de convocatòries de vagues generals i parcials”.En aquest sentit, CCOO i UGT celebren que la llei aprovada avui al Senat prevegi, a banda de la derogació esmentada, “l’anul·lació de les sentències aplicades d’acord a aquest precepte”, una condició “exigida” pels dos sindicats “com a conseqüència indispensable” de l’eliminació de l’article 315.3 del Codi Penal.Finalment, les dues formacions de defensa dels drets dels treballadors consideren “necessari” continuar amb la “línia de recuperació dels drets i llibertats manllevats a la ciutadania durant els anys de la crisi”, i insten els grups polítics a derogar també la Llei Mordassa.