Divendres, 24 de setembre de 2021 - Edició 1156
La República

CCOO diu que la proposta patronal d’impugnar la pujada de l’impost de patrimoni és “contraproduent” i “injusta”

ACN Barcelona.-CCOO ha carregat contra les patronals CEOE i Foment del Treball per la petició que han fet al Defensor del Poble de presentar un recurs d’inconstitucionalitat contra l’increment del […]

Avatar
Agències 12/02/2021

ACN Barcelona.-CCOO ha carregat contra les patronals CEOE i Foment del Treball per la petició que han fet al Defensor del Poble de presentar un recurs d’inconstitucionalitat contra l’increment del tipus màxim de l’impost de patrimoni del 2,5% al 3,5%. En un comunicat, el sindicat titlla la proposta de “contraproduent econòmicament”, “d’insolidària” i “injusta” en la situació econòmica actual. L’organització sindical puntualitza que la pujada només afecta els patrimonis de més de 10 milions d’euros, és a dir, el 0,05% de la població, segons l’institut de recerca de Credit Suisse. Davant la pandèmia, el sindicat aposta per “més justícia fiscal” i “que pagui més qui més té i més guanya” i lamenta l’actitud de les organitzacions empresarials.

Per CCOO, l’actuació de les patronals és “una molt mala notícia” perquè “trasllada manca de compromís i de consciència davant els reptes socials i econòmics que enfronta el nostre país”.A més, citen l’informe ‘Panorama de la Fiscalitat Autonòmica i Foral 2020’ del Registre d’Economistes Assessors Fiscals que mostra que la recaptació de l’Impost de Societats ha baixat un 44,59% entre 2007 i 2018. En el mateix període la recaptació d’impostos directes va caure un 7,05%, mentre que els impostos indirectes es van incrementar en un 19,55%, cosa que “ha comportat una pèrdua de progressivitat del sistema tributari i s’ha traduït en més desigualtat”.Al llarg d’aquest període la població en risc de pobresa o d’exclusió social ha passat del 20,8 al 24,7% a Catalunya, recorda CCOO que afegeix que l’impacte de la pandèmia agreujarà aquesta situació. En comparativa de la UE l’informe esmentat posa en evidència que l’any 2019, el gravamen d’Impostos Personals a l’Estat va ser del 43,5%, per darrere de 14 països europeus, la major part d’ells altament competitius i amb balanços més sanejats.