Dilluns, 21 de juny de 2021 - Edició 1061
La República

CCOO demana desplegar les energies renovables com a “mesura d’equilibri territorial” a Catalunya

ACN Barcelona.-El sindicat Comissions Obreres demana desplegar les energies renovables com “a mesura d’equilibri territorial” a Catalunya. En un comunicat pel Dia Mundial del Medi Ambient, el 5 de juny, […]

Avatar
Agències 04/06/2021

ACN Barcelona.-El sindicat Comissions Obreres demana desplegar les energies renovables com “a mesura d’equilibri territorial” a Catalunya. En un comunicat pel Dia Mundial del Medi Ambient, el 5 de juny, CCOO adverteix que el retard que porta Catalunya en les fonts renovables respecte a altres comunitats autònomes i territoris europeus “està dificultant” la transició cap a un model econòmic i productiu descarbonitzat. El sindicat assenyala que el baix pes d’aquestes fonts “frena” el desenvolupament industrial del sector energètic, la transformació del mix elèctric, el desplegament de xarxes elèctriques intel·ligents i l’electromobilitat, entre altres, i que “sense un complet desplegament de renovables Catalunya no tindrà sobirania energètica”.

CCOO assenyala que l’emergència climàtica, la revolució digital i la crisi econòmica “obliguen a accelerar el desplegament de les renovables” i demana al Govern una “proposta de país, duradora, previsible i harmònica amb el territori”. El sindicat adverteix que l’actual dependència energètica “no és assumible, tant se val que es prioritzi el punt de vista ambiental, social o nacional”. El sindicat considera que les renovables ofereixen una oportunitat per al “reequilibri del territori” i de millora de les condicions de vida de les zones rurals amb la introducció de “nous actors que comencin a disputar l’hegemonia del model oligopolístic del sector energètic” i també per crear ocupació industrial de qualitat. CCOO sosté que la instal·lació de l’eòlica i fotovoltaica ha de “deixar clars retorns econòmics i d’ocupació en els territoris que les acullin” i que cal “generar consensos” en el desplegament de les energies renovables. Davant la preocupació per l’impacte de les renovables, el sindicat argumenta que els paisatges sempre han estat “canviants d’acord al model energètic, les infraestructures industrials i el model urbanístic requerit en cada moment” i que el que cal assegurar és que “no hi hagi afectacions a la biodiversitat i a les funcions ecològiques del medi natural”.