Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

Cauen un 17,5% les persones ateses al dispositiu d’acollida a temporers de Lleida respecte a l’estiu passat

|

- Publicitat -

ACN Lleida – El dispositiu d’atenció a temporers de l’Ajuntament de Lleida ha atès aquesta campanya de la fruita 598 persones, respecte a les 725 de l’estiu passat. Entre els mesos de juny i agost, s’han facilitat en total 7.920 pernoctacions al pavelló 3 de Fira de Lleida, mentre que altres persones s’han allotjat en pisos de l’Empresa Municipal d’Urbanisme. La Paeria assegura que enguany han arribat menys temporers per treballar a la fruita i ho atribueix el fet que la necessitat de mà d’obra ha estat menor per les gelades i afectacions meteorològiques. Amb vista a l’any vinent, l’Ajuntament de Lleida preveu que l’equipament comunitari per a múltiples usos (ECMU) de Pardinyes no entrarà en servei fins cap a la meitat de la pròxima campanya agrària.

L’Ajuntament de Lleida tancarà després d’aquesta nit el dispositiu d’acollida a temporers, que ha estat en funcionament des de l’1 de juny al pavelló 3 de Fira de Lleida i que ha acollit un total de 598 persones (592 homes i 6 dones), un 17,5% menys que l’any passat. A l’entorn de la meitat d’aquestes persones tenien contracte de treball, segons la Paeria. El pavelló ha acollit l’oficina única d’atenció social i s’hi ha ofert allotjament provisional i la resta de serveis com ara dutxes i consignes, entre altres.

Publicitat

La regidora de Persones, Comunitat i Agenda 2030, Mariama Sall, ha destacat el bon funcionament del dispositiu, que ha estat molt marcat per la davallada de la collita de fruita d’aquest estiu per l’afectació de les gelades de l’abril però també de pedregades i ventades. “Ha estat una campanya agrària tranquil·la, sense grans incidències i amb menys volum que en anys anteriors”, ha indicat Sall.

“Hem estat preparats per donar la cobertura necessària amb les 122 places que hem ofert per a pernoctacions i amb tots els dispositius annexos que teníem ja l’any passat i que hem reforçat”, ha assenyalat. La regidora també ha indicat que l’impacte de la covid ha estat mínim durant la campanya i que la presència de persones dormint al carrer a la ciutat ha estat molt inferior a anys anteriors.

Mariana Sall ha explicat que la previsió de la Paeria és poder tenir disponible a partir de mitjans de la pròxima campanya agrària l’equipament comunitari per a múltiples usos, que substituirà el pavelló 3 per a l’allotjament dels temporers a l’estiu. El canvi d’ubicació a les antigues sitges de Pardinyes s’ha alentit la tramitació, segons ha dit.

Per la seva banda, el regidor d’Habitatge, Jaume Rutllant, ha explicat que l’Empresa Municipal d’Urbanisme (EMU) va posar a disposició per a temporers amb contracte de treball uns 100 llits en una quinzena de pisos i que 95 persones han utilitzat aquest servei de pagament, una xifra similar a l’any passat. Ara hi ha una cinquantena de persones i durant el setembre es farà la seva sortida, amb la finalització dels contractes de la campanya.

El regidor de l’Horta, David Melé, ha destacat la coordinació per al dispositiu de la campanya per part de les diferents regidories i administracions implicades . “Ha estat un any atípic, no podem oblidar la davallada de la producció de més del 50% al territori, però els serveis han estat dimensionats igualment com en un any normal”, ha remarcat.

L’afluència durant la campanya ha estat constant, fins que en els últims quinze dies l’arribada de persones ha anat disminuint considerablement. Passats uns dies, moltes persones quan han pogut comprovar per ells mateixos la dificultat de trobar feina marxen a altres ciutats, tot i que alguns també han trobat feina en altres sectors, ha explicat Mariama Sall. A partir del dia 5 de setembre s’obrirà el servei de dutxa i consigna a les piscines de Cappont entre les tres i les cinc de la tarda i està previst que funcioni fins al 28 de setembre.

<strong>Balanç de la campanya</strong>

En total, durant aquest estiu (amb dades fins al 28 d’agost), s’han registrat un total de 7.920 pernoctacions (un 3,3% menys que l’any anterior) al pavelló 3 de Fira de Lleida. Així mateix, s’han prestat 2.092 serveis d’atenció social; 561 d’atenció laboral, i 215 d’atenció jurídica. També s’han donat 68 ajuts de farmàcia, 9 per a transport i 8 d’aliments. El servei de dutxes ha tingut 212 usuaris, amb 1.299 serveis realitzats i el d’autobugaderia ha fet 1.196 serveis.

Els perfils que han fet ús del dispositiu són els de persones acabades d’arribar a la ciutat de Lleida en recerca de feina, malgrat que coneixen les dificultats de trobar-ne al camp per la baixa producció d’enguany. La majoria és el primer cop que venien a fer campanya al Segrià. Les nacionalitats dels usuaris són principalment marroquina, senegalesa i algeriana i un 40% es troba en situació administrativa irregular, fet que, juntament amb les dificultats idiomàtiques i la manca de coneixement de l’entorn, dificulten la tasca dels professionals del servei.

<strong>Fruita amb Justícia Social critica que es tanqui el pavelló quan la campanya no ha acabat </strong>

De la seva banda, Fruita amb Justícia Social ha criticat que l’Ajuntament de Lleida tanqui el pavelló 3 quan la campanya de la fruita encara no ha acabat i que “deixi persones dormint al carrer” . Així mateix, ha acusat la Paeria d’haver anat “expulsant de forma esglaonada” durant les darreres setmanes usuaris del pavelló, alguns de les quals “encara estan treballant”. D’altra banda, la plataforma considera que “el pavelló continua reproduint un model d’atenció i acollida que no és digne” ja que “no reuneix les condicions necessàries per ser un allotjament digne, tal com el defineix el conveni”.

Fruita amb Justícia Social també lamenta que s’hagin de destinar diners públics a facilitar allotjament, ja sigui al pavelló però sobretot en els pisos de l’EMU, a temporers que estan treballant quan qui ho hauria de fer és l’empresari que els contracta. “Són persones a les quals es vulneren els drets laborals que estableix el conveni”, assenyalen. “La Paeria no fa res per aturar-ho, ni una mínima investigació”, afirma Llibert Reixach, de Fruita amb Justícia Social. “No entenem com tenint els contractes i no pugui saber quines empreses, que són poques, les que ho estan fent malament”, assenyala.

Finalment, la plataforma defensa la construcció de l’equipament comunitari de Pardinyes però reclama a la Paeria consensuar el seu model de funcionament amb les entitats socials, del tercer sector i també amb la patronal.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió