Dijous, 6 d'octubre de 2022 - Edició 1533
La República

Catalunya suma més de 128.400 treballadors afectats per ERTO per les restriccions de la segona onada

ACN Barcelona.-Catalunya suma més de 128.400 treballadors afectats per Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO) per les restriccions per combatre la segona onada de contagis de covid-19 que s’han imposat […]

Agències 13/11/2020

ACN Barcelona.-Catalunya suma més de 128.400 treballadors afectats per Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO) per les restriccions per combatre la segona onada de contagis de covid-19 que s’han imposat sobre la restauració, al comerç o el sector esportiu. Així ho ha afirmat el secretari general de Treball del Govern, Josep Ginesta, en una intervenció al III Congrés de Dret Laboral. Des del 16 d’octubre i fins aquest dijous, el Departament de Treball ha registrat 18.773 expedients que suspenen o redueixen la feina de 128.458 persones a Catalunya. Tot i que el volum diari d’entrada d’expedients és el mateix que es rebia en un any, Ginesta ha afirmat que la tramitació es porta “molt, molt” al dia.

Segons ha explicat, la conselleria ja ha resolt prop del 70% dels expedients presentats des de mitjans d’octubre i espera resoldre’n un 15% més en els propers dies. La resta d’ERTO es troben en “fase de comunicació”. Ginesta ha afegit que últimament s’han “flexibilitzat els criteris” i les obligacions que tenia la conselleria en la tramitació d’expedients, ja que l’informe d’Inspecció “ha passat de ser preceptiu a potestatiu”.”Quan en un dia t’entren els expedients d’un any, gestionar-ho és molt complicat i sense la complicitat amb els professionals seria impossible donar seguretat jurídica a les empreses”, ha dit, abans d’agrair l’esforç de tots els col·legis professionals i els operadors jurídics des de l’inici de la crisi.Ginesta ha recordat que els “indicadors clàssics” que es fan servir per mesurar l’estat del mercat de treball –la taxa d’atur o l’atur registrat– no reflecteixen “la total severitat” de la crisi. En total, el Departament calcula que hi ha 315.000 persones afectades per la crisi sanitària, és a dir, que han perdut la feina o estan inclosos en un expedient temporal.El secretari general ha aprofitat la seva intervenció per fer una crida perquè els professionals recordin als seus clients que “tenen el mandat de limitar la mobilitat dels treballadors” amb tots els mecanismes que tinguin al seu abast, inclòs el teletreball.