Divendres, 24 de setembre de 2021 - Edició 1156
La República

Catalunya rep l’11,1% de la dotació del programa d’extensió de banda ampla ultraràpida del govern espanyol

ACN Madrid.-Catalunya rebrà l’11,1% de la dotació del programa d’extensió Unico de banda ampla ultraràpida que el govern espanyol ha publicat aquest dilluns. L’objectiu de la línia de subvencions és […]

Avatar
Agències 02/08/2021

ACN Madrid.-Catalunya rebrà l’11,1% de la dotació del programa d’extensió Unico de banda ampla ultraràpida que el govern espanyol ha publicat aquest dilluns. L’objectiu de la línia de subvencions és que la connectivitat d’alta velocitat arribi al 100% de la població el 2025. Finançada amb fons europeus, té un pressupost de 250 milions d’euros, el més elevat de la història dels programes d’extensió de banda ampla. La línia planteja actuacions per valor de 27,8 milions d’euros a Catalunya. La demarcació que rebrà més pressupost és Girona, amb 9,5 milions, seguida de Lleida amb 7,7; Tarragona amb 6,3 i Barcelona amb 4,2. La presentació dels projectes per part de les operadores estarà oberta fins al 10 de setembre.

La convocatòria permetrà cobrir com a màxim el 80% de les actuacions i espera mobilitzar una inversió públicoprivada superior a 312 milions d’euros a l’Estat.Les obres se situaran a 52 zones amb l’objectiu de desenvolupar projectes que permetin estendre la cobertura, com a mínim, a 316.500 unitats immobiliàries, siguin llars o empreses, un 10,8% de les quals a Catalunya.La majoria -265.240- hauran d’estar ubicades en zones blanques, aquelles que no disposen de cobertura de xarxes de velocitat de almenys 30 Mbps, ni plans per a la seva dotació en els pròxims tres anys. La resta estan situades en zones grises, aquelles que només disposen de cobertura de banda ampla de nova generació o de previsions per a la seva dotació en el termini de 3 anys per part d’un sol operador.A Catalunya, aquest programa hauria d’ampliar la cobertura d’Internet a 34.227 cases o empreses. Gran part són en zones que no disposen de prou cobertura d’alta velocitat de Lleida (11.170) i Girona (10.306). Pel que fa a Tarragona, els objectius mínims de cobertura és arribar a 7.304 llars o empreses i a Barcelona, a 5.447.El Programa d’Universalització d’Infraestructures Digitals per a la Cohesió (Unico) dóna continuïtat al Programa d’Extensió de banda ampla de Nova Generació (PEBA-NGA), que ha permès que el 2020 el 87% de la població espanyola tingués cobertura d’infraestructures digitals que permeten velocitats com a mínim de, 100 Mbps.Per poder assolir l’objectiu del Pla de Recuperació i que la cobertura arribi al 100% de la població, el programa Unico ha augmentat les inversions públiques i ha realitzat una selecció de zones elegibles amb més granularitat, baixant a un nivell de parcel·la cadastral. Segons el Ministeri d’Assumptes Econòmics, aquesta modificació “permetrà accelerar que tota llar o empresa tingui cobertura de banda ampla ultraràpida”.