Dimecres, 28 de setembre de 2022 - Edició 1525
La República

Catalunya podrà gastar 2.240 MEUR més en el pressupost del 2023 per fer front a l’alça de la inflació

ACN Barcelona – Catalunya podrà gastar 2.240 milions d’euros addicionals en el pressupost del 2023, que es destinaran a combatre la inflació, el “gran problema econòmic” que afronta el país […]

Agències 27/07/2022

ACN Barcelona – Catalunya podrà gastar 2.240 milions d’euros addicionals en el pressupost del 2023, que es destinaran a combatre la inflació, el “gran problema econòmic” que afronta el país i el continent europeu, segons ha anunciat el conseller d’Economia i Hisenda, Jaume Giró, a la sortida del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF), on ha assistit personalment. Es tracta del primer cop des del 2017 que un conseller català assisteix presencialment a aquesta reunió. Giró també s’hi va connectar telemàticament l’any passat. En una atenció a mitjans, el conseller ha assegurat que la reunió havia sigut positiva i ha celebrat l’ampliació de la taxa de dèficit al 0,3% l’any vinent.

Les dues dècimes de dèficit addicional pactades permetran a la Generalitat gastar 525 milions d’euros més en els comptes públics del 2023. “La reunió ha anat bé. Hem assolit els objectius que teníem com a Govern i com a conseller”, ha puntualitzat en una atenció a mitjans.

Alhora, el conseller ha advertit que la despesa extra no es pot destinar a accions estructurals per evitar retallades més endavant, ja que a partir del 2024 tornaran a estar en funcionament les regles fiscals, suspeses actualment per ajudar els governs a fer polítiques expansives per a apuntalar la recuperació econòmica.

“Serà obligació de tothom que la despesa que destinem el 2023 sigui no estructural. El 2024 i el 2025 poden venir possibles problemes de retallades si no sabem invertir adequadament aquests diners”, ha explicat el polític de Junts i exdirectiu de CaixaBank.

D’altra banda, Giró ha explicat que l’executiu espanyol ha anunciat durant la reunió que accepta que el Govern gestioni el nou impost estatal sobre residus, cosa que implica “tenir la capacitat normativa d’apujar i abaixar l’impost” i de determinar les bonificacions i excepcions, ha puntualitzat.<br />
Pel que fa a la seva presència a la reunió, que és la primera d’un conseller de la Generalitat en quatre anys, ha assegurat que “fins al dia que la independència estigui a tocar, ens toca lluitar fins a l’últim euro que ajudi les empreses i els ciutadans del país”.