Divendres, 31 de març de 2023 - Edició 1709
La República

Catalunya manté la presència a ARCOmadrid amb quinze galeries a la fira d’art contemporani

ACN Barcelona – Una quinzena de galeries catalanes participaran a la fira d’art contemporani ARCOmadrid 2023, el mateix nombre que en l’anterior edició. En aquesta ocasió debutaran la galeria Chiquita […]

Agències 10/02/2023

ACN Barcelona – Una quinzena de galeries catalanes participaran a la fira d’art contemporani ARCOmadrid 2023, el mateix nombre que en l’anterior edició. En aquesta ocasió debutaran la galeria Chiquita Room dins d’una secció comissariada, i també la Fundació Joan Miró, que tindrà un espai propi per explicar-se. La 42a edició de la Fira se celebrarà del 22 al 26 de febrer i comptarà amb 211 galeries de 36 països. El leitmotiv ‘El Mediterráneo: Un Mar Redondo’ inspira la gran secció comissariada, que es fixa en artistes que viuen en aquest entorn geogràfic. Maribel López, la directora catalana d’ARCO, he remarcat aquest divendres el paper fonamental de les galeries catalanes en la fira: “La història d’ARCO i les galeries catalanes és una”, ha manifestat.

La participació de galeries catalanes comptarà amb noms com ADN Galeria, Ana Mas Projects, Àngels Barcelona, Bombon Projects, Galeria Alegria, Joan Prats, Marc Domènech, Mayoral, amb seu també a París, Miguel Marcos, NoguerasBlanchard, amb espai també a Madrid, Polígrafa Obra Gràfica, Projectesd, Rociosantacruz i Senda. També formaran part les galeries House of Chappaz, amb seu a València i Barcelona, L21, amb seu a Palma de Mallorca i Barcelona, i Marlborough.

L’edició d’enguany, marcada per ser la primera post covid, busca recuperar “les relacions humanes”, segons ha detallat Maribel Lopez, directora catalana d’ARCO. Un total de 15 galeries catalanes hi participaran, entre elles algunes de noves com Bombon Projects o Galeria Alegra, formaran part de la cita d’aquest any. També hi serà per vuitè any la Fira internacional del Llibre d’Artista i Edició Contemporània, ArtsLibris, amb 67 expositors estatals i internacionals.

L’escena catalana també tindrà presència en l’espai de debat que ARCOmadrid ofereix per abordar temes de l’actualitat creativa i del mercat de l’art. Hi participaran la directora del MACBA, Elvira Dyangani Ose, la directora d’EsBaluard, Glòria Moure i diversos comissaris.

Qui debutarà amb estand propi serà la Fundació Joan Miró, que s’hi presenta com un espai institucional on explicar la programació que ofereixen. Marko Daniel, director de la fundació Joan Miró ha explicat que “sempre hem aprofitat aquest esdeveniment per fer-hi relacions amb l’escena cultural i aquest cop volem compartir la nostra hospitalitat amb la Fira Madrid”.

<strong>El Mediterrani, protagonista d’ARCO 2023</strong>

En conjunt aquest any participaran a ARCO 211 galeries, 71 de les quals estatals, i amb representació de 36 països. 170 integren el programa general. S’hi sumen les 19 galeries incloses a la secció comissariada ‘El Mediterráneo: Un mar redondo’, 17 a l’Opening by Allianz, i 11 més a ‘Nunca lo mismo’, dedicada a l’art llatinoamericà.

Així doncs, el Mediterrani és un dels eixos d’aquesta edició de la fira, concretament de la seva aposta més gran de comissariat. Marina Fokidis és la responsable d’aquest àmbit expositiu de l’encontre, on hi tenen cita 19 artistes de tota aquesta àrea geogràfica, també la catalana Laia Estruch a . “Evoluciona des de l’estand convencional a una exposició en diàleg amb un arquitecte”. L’espai està dissenyat per l’arquitecte Andrés Jaque, i és “bastant radical” i “sorprendrà”, avança la directora d’ARCO.