Dimarts, 16 d'agost de 2022 - Edició 1482
La República

Catalunya, les Balears i el País Valencià s’alien per donar a conèixer els seus respectius autors als altres territoris

ACN Barcelona – Catalunya, les Illes Balears i el País Valencià, mitjançant les institucions que vetllen per la llengua i la literatura, presenten el programa ‘Lletres compartides’ per apropar respectivament […]

Agències 07/07/2022

ACN Barcelona – Catalunya, les Illes Balears i el País Valencià, mitjançant les institucions que vetllen per la llengua i la literatura, presenten el programa ‘Lletres compartides’ per apropar respectivament els seus autors als altres territoris del domini lingüístic. El programa inclou sessions informatives per a bibliotecaris, docents i programadors –amb una tria de 10 noms de cada territori que es consideren poc coneguts als altres-, visites dels autors i clubs de lectura per a universitaris, a més d’una campanya de comunicació. La directora de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), Izaskun Arretxe, ha asseverat aquest dijous que això és només un inici i que aspiren a incorporar també els altres territoris del domini lingüístic.

Al Principat les sessions informatives (en format ‘webinar’) ja s’han realitzat durant el mes de juny, a la resta de territoris s’aniran succeint properament- hi ha participat en total 140 persones entre bibliotecaris, docents i programadors-. I és que una de les característiques de ‘Lletres compartides’ és la “flexibilitat” i el respecte als respectius ritmes organitzatius. A casa nostra, s’han celebrat cinc sessions sobre autors valencians, mallorquins i menorquins adreçades a personal bibliotecari, professorat i programadors de festivals.

Abans d’arrencar, les diverses institucions implicades (ILC, Acadèmia Valenciana de la Llengua, la Fundació Mallorca Literària i l’Institut Menorquí d’Estudis) han acordat un llistat de 10 autors de cada territori, que són els protagonistes d’aquest focus, tant en les sessions formatives, en les visites (de 3 de cada grup als altres dos territoris) i dels clubs de lectura virtuals, també amb els autors seleccionats.

En el grup d’autors catalans hi ha noms com Marta Buchaca, Antoni Clapés, Oriol Canosa, Anna Manso, Joan Todó , Cinta Arasa i Albert Pijuan. Els autors valencians són, entre altres, Teresa Broseta, Carles Cano, Mercè Climent, Anna Moner o Joan Garí. I de Mallorca i Menorca hi són representats els escriptors Maria Escalas, Clara Fiol, Llucia Pallisser, Antoni Vidal, Miquel Rayo i Josep Pons, entre altres. La selecció de 3 autors catalans, valencians i balears que visitaran físicament els altres territoris encara no està tancada.

<strong>La “primera pedra” de la col·laboració</strong>

La directora de l’ILC, Izaskun Arretxe, ha dit avui que ‘Lletres compartides’ neix “de la sensació que hi ha molt camí per recórrer en el coneixement, circulació i lectura dels autors dels diferents territoris de parla catalana”. Les institucions organitzadores han coincidit a dir que el programa és només “la primera pedra” d’una iniciativa que aspira a ser sostinguda en el temps i que no només anirà incorporant autors sinó també altres fórmules per apropar-los respectivament als territoris del domini lingüístic català on són menys coneguts.

D’altra banda, Eivissa i Formentera, la Catalunya del Nord, la Franja, Andorra i l’Alguer són els territoris de moment absents d’aquesta iniciativa. Izaskun Arretxe ha manifestat que són conscients d’aquestes absències, però ha indicat que volien engegar ja ‘Lletres compartides’, “de la manera més fàcil possible” i no ha tancat la porta a la participació futura d’aquests territoris. Enguany les activitats del programa compten amb un pressupost global de 40.000 euros.

La presentació de la iniciativa s’ha fet aquest dijous des de Barcelona, a la seu de la ILC, amb presència de la seva directora i també de Carme Castells (directora de Mallorca Literària), Verònica Cantó (presidenta de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua) i Pere Gomila (membre el Consell Insular de Menorca).