Dilluns, 21 de juny de 2021 - Edició 1061
La República

Catalunya desplegarà projectes pilots per aplicar el 5G a l’educació, la seguretat, el turisme i la indústria 4.0

ACN Barcelona.-Catalunya desplegarà projectes pilots per aplicar el 5G a l’educació, la seguretat, el turisme i la indústria 4.0. Així ho ha assegurat aquest dilluns el director d’innovació i estratègia […]

Avatar
Agències 16/11/2020

ACN Barcelona.-Catalunya desplegarà projectes pilots per aplicar el 5G a l’educació, la seguretat, el turisme i la indústria 4.0. Així ho ha assegurat aquest dilluns el director d’innovació i estratègia de producte de Cellnex Telecom, José Antonio Aranda, a l’acte de presentació dels Projectes Pilot de 5G, organitzat per Red.es. A la segona convocatòria d’aquesta iniciativa s’han adjudicat vuit nous projectes a desenvolupar entre 2020 i 2021, amb un pressupost de 40 milions d’euros. D’aquests, dotze milions corresponen al cofinançament del govern espanyol amb càrrega als Fons Europeus de Desenvolupament Regional (FEDER).

En aquest projecte hi participen més de 100 organitzacions. En concret, hi ha 36 empreses organitzades en consorcis, que compten amb el suport d’altres 69 companyies o institucions col·laboradores. El Ministeri d’Assumptes Econòmics i Transformació Digital preveu desenvolupar 82 casos d’ús a l’Estat de tretze sectors diferents, entre els quals destaquen els àmbits de la salut, audiovisual, energia, agricultura o mobilitat, entre altres.Juntament amb les iniciatives adjudicades en la primera convocatòria, el desenvolupament de projectes pilots de 5G suma una inversió de 81 milions d’euros entre 2019 i 2021, amb un total de 23 milions d’ajudes del govern espanyol. La ministra d’Assumptes Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño, ha estat l’encarregada d’inaugurar l’acte i ha destacat el desplegament de la tecnologia 5G a l’Estat com una de les qüestions estratègiques “més importants” per al país. La ministra ha assegurat que aquests casos poden suposar un canvi “molt significatiu” i implicar un augment de la productivitat de sectors “tractors” de l’economia espanyola. Tot i això, Calviño ha afirmat que aquests projectes són només la “primera passa”. “Durant els pròxims anys, volem donar un impuls fonamental a la digitalització d’Espanya”, ha sostingut la ministra. Els Projectes Pilots de 5G s’emmarquen en l’Agenda Digital España 2025, que incorpora deu eixos, entre els quals destaquen l’augment de la connectivitat i l’impuls del 5G. “Un dels objectius és que Espanya sigui la plataforma de proves i desenvolupament de 5G de més qualitat d’Europa”, ha manifestat Calviño. El govern espanyol pretén reforçar la posició de “lideratge” de l’Estat en el desplegament de les xarxes 5G, crear un entorn “confiable” per al desenvolupament de les noves aplicacions i donar suport al desplegament del 5G per part dels agents econòmics. El 2021, aquesta agenda disposarà d’un pressupost de 3.750 milions d’euros, 583 milions per a augmentar la connectivitat i 300 milions per impulsar el 5G.