Diumenge, 2 d'octubre de 2022 - Edició 1529
La República

Catalunya acollirà en els propers dies prop d’un centenar d’infants refugiats d’orfenats d’Ucraïna

ACN Terrassa – Catalunya acollirà en els propers dies un centenar de nens i nenes refugiats d’Ucraïna procedents de la ciutat de Níkopol. L’entitat TANU (Terrassa Acull als nens d’Ucraïna), […]

Agències 07/03/2022

ACN Terrassa – Catalunya acollirà en els propers dies un centenar de nens i nenes refugiats d’Ucraïna procedents de la ciutat de Níkopol. L’entitat TANU (Terrassa Acull als nens d’Ucraïna), que des de l’any 1999 gestiona l’acollida d’infants procedents d’aquesta ciutat, ha iniciat un procediment especial per traslladar el màxim nombre de nens a Catalunya, amb una petició per trobar famílies per acollir els infants procedents d’orfenats de la ciutat. La Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) ja ha atorgat la delegació de guarda provisional a les famílies que s’han ofert, moltes de les quals ja han acollit infants i joves en el marc del programa de l’entitat. TANU ha obert un canal d’ajudes que ja ha recaptat prop de 28.000 euros.

La majoria dels nens i nenes que arribaran ja parlen mínimament català o castellà, donat que molts formen part del programa d’acollida que ja té en marxa l’ONG, i que permet que passin uns dies en èpoques de vacances d’estiu o de Nadal amb famílies d’acollida catalanes. En aquesta ocasió, però, la situació d’emergència que viu el seu país d’origen fa que no es pugui preveure la data del seu retorn, de manera que es quedaran a Catalunya el temps que sigui necessari fins que no puguin tornar amb totes les garanties de seguretat a Ucraïna.

Donada aquesta situació, la DGAIA ha fet prevaldre el vincle que els infants ja tenien amb les famílies que les han acollit anteriorment. A través d’un procés validat amb un equip professional d’urgència, el departament de Drets Socials ha fet una primera entrevista a les 92 famílies acollidores abans de l’arribada dels menors i es farà seguiment de l’acolliment mentre aquest duri.

Tant els menors com les famílies estaran protegits a nivell legal mentre se segueix el procediment ordinari perquè es validi la condició de l’acollida de manera oficial. Drets Socials també gestionarà la targeta sanitària i l’escolarització dels menors durant la seva estada a Catalunya.