ACN Barcelona – Catalunya té previst acollir aquest any 420 fires, xifra que suposa un increment del 14,8% respecte l’any passat i que segons el Departament d’Empresa i Treball “evidencia l’inici de la recuperació del sector”. De les 420 fires previstes, 61 són d’àmbit internacional o estatal i 359 d’àmbit català, comarcal o local, d’acord amb dades del Registre d’Activitats Firals (RAFC). En aquest sentit, destaca especialment el dinamisme dels esdeveniments internacionals i estatals que se situen en la xifra més alta de la sèrie històrica. La millora d’aquestes dades es deu a l’evolució positiva de l’epidèmia que ha portat organitzadors i entitats afrontin aquest any amb menor incertesa i més optimisme.
El calendari de fies internacionals encara s’està reajustant, en la línia de l’any passat, per la situació sanitària a nivell mundial. En aquest sentit, de les 60 fires internacionals i estatals programades a Catalunya, només se’n van celebrar 44, mentre que les previsions d’aquest any apunten a la celebració de salons de més gran abast. Entre aquesta seixantena de fires, destaquen el Mobile World Congress, Alimentària, Hispack, Graphispack, Barcelona Bridal Fashion Week, Municipalia, Eurofruit, o el Mercat de Música Viva de Vic, entre d’altres.
Pel que fa les fires d’àmbit comarcal i local, en canvi, els organitzadors han estat més cautelosos en la programació. Hi ha previstes 359 fires d’aquest àmbit, una xifra que tot i que suposa un increment de l’11,5% respecte 2021, encara no arriba als nivells prepandèmia.
Per territoris, l’àmbit metropolità de Barcelona concentra 114 fires (27%); les comarques de Girona 78 (19%), la Catalunya Central 70 (17%), Ponent 43 (10%), les Terres de l’Ebre 36 (9%), al Penedès 30 (7%), al Camp de Tarragona 25 (6%) i a l’Alt Pirineu i l’Aran 24 (6%).
El creixement de l’activitat firal s’accentua principalment a les comarques del Barcelonès (amb 33 fires més enguany que el 2020); Osona (amb 16 més); al Bages i al Montsià (amb 11 més), i al Gironès i al Maresme (amb 10 activitats firals més que a 2020).
Per sectors, les fires multisectorials concentren el 29,3% dels esdeveniments del 2022; seguides de les fires d’alimentació i l’hoteleria (24,5%) i les artesanes (14%). Així mateix, tenen un pes important també els esdeveniments dedicats als serveis (7,4%), les ramaderes i agrícoles (5,9%), i d’automoció (amb el 4,3% del total).