Dimarts, 3 d'agost de 2021 - Edició 1104
La República

Casado no aclareix si el PP s’abstindrà o votarà en contra de la moció de censura de Vox

ACN Madrid.-El líder del PP, Pablo Casado, no ha aclarit aquest dilluns quin serà el sentit del vot del PP a la moció de censura de Vox un cop descartat […]

Avatar
Agències 19/10/2020

ACN Madrid.-El líder del PP, Pablo Casado, no ha aclarit aquest dilluns quin serà el sentit del vot del PP a la moció de censura de Vox un cop descartat el ‘sí’. En roda de premsa per presentar una proposició de llei del PP per reformar l’elecció del CGPJ, Casado ha estat preguntat per aquesta qüestió en diverses ocasions i ni tan sols ha avançat si serà ell o un altre diputat del PP qui prengui la paraula al debat de la moció de censura que comença dimecres a les 9 del matí. Pel que fa al CGPJ, Casado ha acusat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, de pretendre “pressionar-lo” per renovar l’òrgan de govern dels jutges.

Segons Casado, la moció de censura de Vox contra Pedro Sánchez “està condemnada al fracàs” i per tant no val la pena ni tan sols parlar-ne. “No dedicaré ni un minut en qüestions que no interessen a ningú i que no valen per a res”. Casado ha comparegut després d’una setmana de tensions entre el govern espanyol i el PP per la renovació del CGPJ. El líder dels populars ha negat que el seu partit estigui “bloquejant” el procés i ha insistit que no negociarà el procés amb Podem.El líder del PP s’ha atribuït el mèrit del fet que la Comissió Europea hagi advertit el govern de Pedro Sánchez sobre la reforma del CGPJ, i ha demanat al president espanyol que “rectifiqui” i no provi de reformar la llei per poder elegir els vocals només amb majoria absoluta. En aquest marc ha presentat la iniciativa que el PP presentarà al Congrés per reformar el sistema d’elecció dels vocals CGPJ. La proposta, ha dit, busca deixar l’elecció dels vocals de l’òrgan de govern dels jutges a mans de les associacions de jutges. En tot cas, el propi Casado ha explicat que aquesta reforma de la llei del CGPJ no es podria posar en marxa ara i no afecta l’actual procés de renovació dels vocals del CGPJ. El motiu, ha apuntat, és que l’actual renovació ja està en marxa i no es pot aplicar la llei amb retroactivitat-. En tot cas la proposta que el PP ha posat sobre la taula, segons Casado, és un retorn al sistema que va funcionar entre 1980 i 1985 amb modificacions per impedir que puguin concórrer al sistema d’elecció de vocals persones que han ocupat càrrecs polítics, eliminant la possibilitat que els parlaments autonòmics designin vocals dels òrgans dels Tribunals Superiors de Justícia, i imposant majories de 3/5 per a qualsevol acord al sí del CGPJ. A més el PP vol que el CGPJ hagi d’emetre informes per poder fer efectiva qualsevol futura reforma d’aquest òrgan. Tot pegat, ha dit, és un sistema per “tornar als orígens” del CGPJ des de la “despolitització” de l’ens.Casado ha acusat també el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, de pretendre “pressionar-lo” perquè accedeixi a la renovació del CGPJ posant sobre la taula una reforma de la llei per permetre que els vocals puguin ser elegits per majoria absoluta (176 vots) i no amb els 3/5 actuals (210).Durant la roda de premsa ha atribuït la responsabilitat de la no-renovació al propi govern espanyol per haver filtrat el novembre del 2018 el nom del candidat a la presidència, Manuel Marchena, abans de l’elecció dels vocals.