Dimecres, 22 de març de 2023 - Edició 1700
La República

Casado compara el cas de l’alumne de Canet amb la segregació racial dels Estats Units: “És una causa de la humanitat”

ACN Barcelona.-El president del PP, Pablo Casado, ha comparat aquest dimarts el cas de l’escola de Canet de Mar (Maresme) obligada a fer el 25% de les assignatures en llengua […]

Agències 14/12/2021

ACN Barcelona.-El president del PP, Pablo Casado, ha comparat aquest dimarts el cas de l’escola de Canet de Mar (Maresme) obligada a fer el 25% de les assignatures en llengua castellana per ordre judicial amb la segregació racial dels Estats Units de la dècada de 1960. En un acte a Barcelona, el líder popular ha assegurat que es tracta d'”apartheid lingüístic” i ha fet referència a Ruby Bridges, una ciutadana dels Estats Units que va ser la primera nena negra que va assistir a una escola només per a blancs a l’estat de Louisiana i que va haver de ser escortada per la Guàrdia Nacional nord-americana.

Per a Casado, els defensors de la immersió lingüística en català estan duent a terme un projecte d'”enginyeria social”. “Estan utilitzant la llengua per etiquetar i separar entre ciutadans de primera i de segona”, ha assegurat. Per això ha sostingut que la causa de Canet “no és només lingüística ni només educativa” sinó que “és una causa de la humanitat i pels drets”.Amb una hora de retard respecte l’hora prevista, ha comparegut per tornar a demanar al govern espanyol que apliqui l’article 155 de la Constitució, que permet intervenir la Generalitat, i ha advertit tant el president de la Generalitat, Pere Aragonès, com el conseller d’Educació, Josep González Cambray, que poden estar cometent tres delictes i que hauran d'”atenir-se a les conseqüències”. “Per ara, un delicte de desacatament a les sentències judicials; si es retarda en el temps, un delicte de desobediència, i se segueix persistint en aquesta actitud, un delicte de prevaricació”, ha afirmat. Si no actuen per aplicar la sentència del 25%, els ha avisat, el seu partit acudirà als tribunals.A més, ha anunciat que el PP ha registrat al Congrés dels Diputats una proposició de llei per crear un cos d’alta inspecció educativa a nivell estatal “que garantirà la fi de l’adoctrinament educatiu” i que preveuen tramitar una llei de llengües i una nova llei d’educació per protegir el castellà, “parlat per 600 milions de persones”, si els populars arriben al govern espanyol. També ha dit que acudiran al Consell d’Europa i apel·laran a la Comissió Europea perquè es pronunciï sobre el cas de Canet de Mar.Casado s’ha reunit aquest dimarts amb diverses entitats contràries a la immersió lingüística a Catalunya com l’Assemblea per una Escola Bilingüe –que precisament ahir dilluns va difondre un comunicat en nom de la família de Canet–, Societat Civil Catalana, S’ha Acabat!, Impulso Ciudadano, Universitaris per la Convivència i Convivència Cívica Catalana, entre altres. L’han acompanyat el president del PPC, Alejandro Fernández; i el seu secretari general, Santi Rodríguez, i el líder del partit a la província de Barcelona, Manuel Reyes.Fernández, que ha precedit Casado en l’ús de la paraula, ha lamentat que el català “s’ha identificat per desgràcia amb un projecte polític concret”, en referència al sobiranisme, i ha plantejat que la immersió “a part de ser il·legal no és un model d’èxit” pel menor ús social de l’idioma, especialment entre els segments de menys edat. “S’ha identificat amb una llengua institucional, allunyada de les inquietuds dels joves”, ha afegit.