Diumenge, 19 de setembre de 2021 - Edició 1151
La República

Casa Seat homenatja a Lorca i reinterpreta la seva obra amb la instal·lació ‘Recreativos Federico’

ACN Barcelona.-Casa Seat homenatja al poeta Federica García Lorca amb la instal·lació ‘Recreativos Federico’, creada per Alex Peña. Està formada per set màquines recreatives que reinterpreten l’obra de Lorca. En […]

Avatar
Agències 25/08/2020

ACN Barcelona.-Casa Seat homenatja al poeta Federica García Lorca amb la instal·lació ‘Recreativos Federico’, creada per Alex Peña. Està formada per set màquines recreatives que reinterpreten l’obra de Lorca. En declaracions a l’ACN, Peña ha explicat que les peces tenen com a punt de partida la idea que “quan el llegat artístic es converteix en un ‘souvenir’, la literatura dramàtica es converteix en un joc. Parteix d’una crítica a la mercantilització que es fa de les icones artístiques”, ha afegit. Entre d’altres, inclou un futbolí, una màquina de venda de preservatius que porten el nom de ‘Yerma’, una màquina de venda de ‘Bolas de sangre’ o la màquina recreativa ‘Cadaqués Invaders’ on Lorca dispara castanyoles a Dalí, qui llença mosques al poeta.

Peña ha explica que les set peces que formen la instal·lació reinterpreten l’obra de Federico García Lorca. “He interpretat aquestes obres a partir del què signifiquen en la societat. Tinc un punt de vista crític tota l’estona amb la mercantilització”. Ha posat com exemple que a La Grúa de Bernarda Alba es pot aconseguir el perfum de Pepe el Romano, personatge que apareix a ‘La casa de Bernarda Alba’. “Imagino que el Pepe el Romano d’avui en dia seria l’home que talla la gespa al camp de golf i hem elaborat un perfum que la seva essència és gespa fresca acabada de tallar”. Així mateix, s’ha instal·lat un futbolí on s’hi enfronten els protagonistes ‘Amor de Don Perlimplín con Belisa en su jardín. A la instal·lació també hi ha màquines amb els noms com ‘Bolas de Sangre’, ‘Yerma, la Nuit’ i ‘Así que pasen 5 euros’. Les màquines de joc són gratuïtes i les que donen premi s’ha de pagar, però com ha detallat Peña sempre es guanya. ‘Cadaqués invaders’Hi ha màquines recreatives que no es basen en les obres del poeta, sinó en el context de la vida de Lorca com ‘Cadaqués invaders’ que fa referència a la seva amistat amb Salvador Dalí. En aquest joc arcade, basat en el clàssic ‘Space invaders’, Lorca dispara les castanyoles de ‘La Argentinita’ a uns caps de Dalí que li llancen mosques dels seus bigotis. Apareix puntualment també Gala volant disparant ous. Una altra màquina reivindica les dones artistes que va quedar invisibilitzades com són les anomenades Sin Sombrero de la generació del 27, tal com detalla Peña. La instal·lació, ha afegit Peña, és molt versàtil i ha passat des d’un lloc com el Centre Federico García Lorca a un festival de literatura i ara a la Casa Seat… El comissari de la instal·lació ha manifestat que “és una peça que es pot introduir en qualsevol espai de la societat perquè aquestes màquines conviuen amb nosaltres”. Ha apuntat que fins i tot a Casa Seat s’ha fixat que és com un cotxe més de l’espai. La instal·lació es podrà visitar fins al 5 de setembre de manera gratuïta i els espais sonors s’han dissenyat pels músics Darío del Moral i Pablo Peña, amb la col·laboració de diversos artistes del panorama musical andalús, com Daniel Alonso de Pony Bravo o Los Voluble. The Gardener / Stay P MRST i Laura García Lorca posen veu i música a ‘Bolas de Sangre’. També es reprodueix l’arxiu del disc ‘Canciones populares’, gravat per Lorca i La Argentinita l’any 1931.LorcaCasa Seat també va presentar aquest mes d’agost dedicat al poeta el podcast ‘Federico en CASA’; les reinterpretacions de l’univers de Lorca realitzades pels il·lustradors Jordi Labanda, Flavita Banana i Laura Serrano, i la lectura dramatitzada d’un fragment de ‘Bodas de Sangre’ amb l’actriu Clara Segura. Així mateix s’ha creat uns postres en exclusiva per Christian Escribà inspirat en un poema de Lorca.