Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

Casa Rius dedica una exposició al controvertit artista Oswald Aulestia, “més enllà del falsificador”

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – Casa Rius ha inaugurat aquest dijous una exposició dedicada a Oswald Aulestia, artista català i falsificador d’obres d’art confés que ha donat a conèixer una sèrie documental de Kike Maíllo estrenada recentment per TV3 i Filmin. Aquest nou espai cultural del carrer Enric Granados ha considerat “oportú i interessant” exposar obra pròpia de gran format d’Aulestia, d’estil pop art, i interessar-se així per l’artista que hi ha “darrere del mite”. La mostra ‘Ara’ fa un recorregut per obres de diversos moments de la seva vida que tenen en comú que mai han estat exposades. Des de la sala entenen que hi hagi hagut col·leccionistes que han declinat assistir a la inauguració, disconformes amb l’exhibició i venda d’obres d’algú “amb aquest estigma”.

Casa Rius prometia “sorpreses” per als assistents i per al mateix artista en la inauguració de l’exposició. La primera, aquesta totalment imprevista, ha sigut l’absència del protagonista de la mostra degut a una indisposició aquesta mateixa tarda, sense més conseqüències.

Publicitat

El centenar llarg de persones convidades que sí hi han assistit han estat els primers a veure, per primer cop a Barcelona, obra pròpia de gran format d’Oswald Aulèstia. La mostra fa un recorregut per obres de diversos moments de la seva vida que tenen en comú que mai han estat exposades i que són exemple del pop art català.

“El nostre interès és mostrar l’artista contemporani que s’amaga darrera del personatge que s’ha conegut els darrers mesos sobretot a través del documental emès per Filmin i TV3 i del llibre de la seva autobiografia”, ha dit a l’ACN un portaveu de Casa Rius. La mostra ocupa una petita sala del 13 al 25 d’abril i, només avui, també la sala gran de l’equipament cultural.

“És obra seva, la vam triar personalment amb l’artista al seu taller de Barcelona”, ha aclarit aquest responsable, conscient de les suspicàcies que genera el personatge després de l’emissió de la sèrie documental sobre la seva activitat com a falsificador d’art.

En aquest sentit, des de Casa Rius, Andreu Mas ha explicat a l’ACN que hi ha col·leccionistes que han declinat assistir a la inauguració de l’exposició ni tenir res a veure amb una exposició ni amb la possibilitat de comprar obra d’una persona “que té aquesta etiqueta o estigma”. “Ho entenem perfectament”.

Sense entrar a jutjar-lo en cap sentit, des de l’equipament cultural recorden que el mateix Oswald Aulestia no s’amaga d’haver fet falsificacions d’obra d’artistes com Miró, Picasso, Chagall o Modigliani (una obra falsa del qual -obra d’Aulestia- s’ha mostrat excepcionalment aquest vespre en la inauguració). “No és que ho reivindiqui, però no se n’avergonyeix, i a vegades fins i tot ha deixat una porta oberta a si t’està enganyant o no”, reflexiona el Mas. “Forma part de la seva personalitat, ha portat una vida que va absolutament a l’extrem, i més enllà del terreny artístic. En això està més a prop d’un artista pop art clàssic nord-americà que en un de més convencional”.

<strong>Oswald “més enllà del falsificador”</strong>

Oswald Aulèstia (Barcelona, 1946) és fill d’un altre artista català de renom Salvador Aulèstia. La seva vida ha transcorregut entre Itàlia i Catalunya, amb estades molt sovintejades als Estats Units. La darrera, no desitjada: va estar nou mesos a una presó dels Estats Units acusat de participar en una trama d’estafa a gran escala en obres d’art. Se’l considera el falsificador català d’art més gran de la història, capaç de signar obres de tota mena d’autors, de tots els temps i de qualsevol estil. Actualment viu i treballa en un immoble-estudi al barceloní barri de Gràcia.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió