Dissabte, 19 de juny de 2021 - Edició 1059
La República

Carmena, al pregó de la Mercè: “Parlar, escoltar, són verbs que descriuen l’essència de la democràcia”

ACN Barcelona.-L’exalcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, ha fet aquest divendres una crida al diàleg durant el pregó de la Mercè, que ha protagonitzat enguany convidada per Ada Colau. “Parlar, escoltar, […]

Avatar
Agències 20/09/2019

ACN Barcelona.-L’exalcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, ha fet aquest divendres una crida al diàleg durant el pregó de la Mercè, que ha protagonitzat enguany convidada per Ada Colau. “Parlar, escoltar, són verbs que descriuen l’essència de la democràcia”, ha dit en un moment del seu discurs, insistint que “és aquesta i no una altra la identitat d’aquesta ciutat”. Durant el pregó proclamat des del Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona, Carmena ha elogiat la ciutat i ha recordat els dos anys que va viure-hi durant els seixanta, quan en plena dictadura franquista va trobar una Barcelona “modernista i moderníssima” que la va acollir “amb els braços oberts”.

Durant aquests temps, ha dit, ella i el seu marit van participar en la “lluita constant” a la qual s’enfronten les ciutats per ser més “justes” i “solidàries”.Carmena, jutgessa emèrita, ha recordat, per exemple, moments d’aquella etapa, com quan va ser advocada d’una dona detinguda en una celebració de l’1 de maig a Torre Baró i altres encausats “per haver escrit o dit el que no ‘devien”. També va ser en aquesta època quan va conèixer l’escriptora Montserrat Roig, tal com ella ha mencionat.Durant bona part del seu discurs, Carmena ha posat en valor les ciutats com a “nuclis solidaris” i ha insistit en “parlar”. En aquest sentit, ha esmentat com a exemple el moment en què una gran pancarta blanca penjava d’una de les finestres d’una empresa de publicitat de la Gran Via de Madrid amb el verb ‘Parlem’. Aviat, ha afegit, la mateixa empresa desplegava el cartell ‘Hablemos’ a les seves oficines de Barcelona.”Quants d’aquests crits hauríem necessitat i quants seguim necessitant”, ha expressat. “Sí, parlem, i que la festa ens permeti veure’ns a cadascun de nosaltres amb els ulls dels altres”, ha assegurat, fent una crida a què la festa “permeti l’eclosió de totes les emocions”.Carmena ha iniciat el pregó dirigint-se en català als “veïns i veïnes” de la ciutat, i ha assegurat que Barcelona és una ciutat “meravellosa”, passant poc després al castellà. Després del discurs, l’alcaldessa de Barcelona Ada Colau li ha fet entrega d’una geganta de plata i un vano de La Mercè.A l’inici de l’acte institucional, Colau ha descrit Carmena com una dona “forta” i “tendra” i ha celebrat que durant la coincidència dels seus mandats Barcelona i Madrid estiguessin “més a prop que mai”.