Dissabte, 31 de juliol de 2021 - Edició 1101
La República

Carles Dachs guanya el Premi de Poesia Sant Cugat a la memòria de Gabriel Ferrater amb l’obra ‘Vent a la mà’

ACN Barcelona.-Carles Dachs ha guanyat el Premi de Poesia Sant Cugat a la memòria de Gabriel Ferrater amb l’obra ‘Vent a la mà’. Jordi Cornudella, president del jurat del Premi […]

Avatar
Agències 15/07/2021

ACN Barcelona.-Carles Dachs ha guanyat el Premi de Poesia Sant Cugat a la memòria de Gabriel Ferrater amb l’obra ‘Vent a la mà’. Jordi Cornudella, president del jurat del Premi i editor d’Edicions 62, ha assenyalat que el llibre ‘Vent a la mà’ és una obra de “plena maduresa” que es divideix en tres parts, una de les quals “amb un centre emotiu molt potent que és el de la mort del pare”. Organitzat per l’Ajuntament de Sant Cugat, Edicions 62 i la Comissió Ciutadana Gabriel Ferrater, el premi està dotat amb 8.530 euros, una escultura de l’artista santcugatenc Pep Codó, i la publicació del llibre a Edicions 62. El lliurament del Premi i la presentació del llibre guanyador es farà a l’octubre en el marc del Festival nacional de Poesia a Sant Cugat.

El guanyador ha manifestat que al llibre hi ha “una unitat temàtica subjacent en la qual la part més despenjada és la primera amb els quartets, però que fan com de passadís per entrar al llibre. El poeta ha indicat que aquests quartets van ser un estímul i un repte per anar escrivint. I les altres dues parts hi ha una part subterrània” que les uneix, ha apuntat Dachs. La idea de fer un poema més llarg, afegeix, li va venir a partir de veure el Danubi quan va viure a Budapest. Cornudella ha assenyalat el llibre ‘Vent a la mà’ és una obra de “plena maduresa” i tant pel cantó de la imaginació i de la forma poètica és d’algú “que sap molt bé què té entre mans i com controlar-ho i com donar-ho als lectors”. “És un llibre plural amb tres parts i cadascuna d’aquestes va una mica a la seva tan formalment com imaginativament”. En aquest sentit, el president del jurat ha indicat que “hi ha una primera part de poemes amb una estrofa que es repeteix en tots els casos que fan una seqüència i són poemes de pensament poètic i de troballes poètiques brillants”. La segona part, ha seguit Cornudella, és “una elegia llarga d’una poema amb una tirada de molts versos” i la tercera part és curta però “molt recollida amb un centre emotiu molt potent que és el de la mort del pare”. Cornudella ha manifestat que és un llibre que té “una unitat potent amb la veu de Carles Dachs” amb “l’expertesa de la capacitat de convèncer el lector que el llibre que llegeix està destinat a deixar la seva empremta en la lectura”. El jurat compost per Xavier Folch, qui va morir a finals de juny passat, Jordi Cornudella, Marc Romera, Enric Sullà i Marta Pessarrodona va escollir vuit poemaris dels 60 originals presentats. Posteriorment va ser escollit en una votació final per unanimitat l’obra ‘Vent a la mà’, de Carles Dachs Clotet.L’autor Nascut l’any 1987 a Santa Eugènia de Berga, 1987, Carles Dachs és llicenciat en Filologia catalana per la UAB. Ha publicat ‘Suc de llum’ (Premi Joan Duch per a Joves Escriptors 2009; Editorial Fonoll, 2010) i ‘A dalt més alt’ (Premi Maria Mercè Marçal; Pagès editors, 2015). És cofundador de la petita col·lecció de paquettes de poesia ‘Els papers díscols’. Escriu puntualment a la revista digital de crítica literària La Lectora i en altres publicacions. Ha estat professor lector de català a la Universitat Eötvös Loránd de Budapest entre el 2017 i el 2021.