Diumenge, 19 de setembre de 2021 - Edició 1151
La República

Capgirem Vic s’oposa a la immatriculació de la Catedral i el Palau Episcopal iniciat pel Bisbat i presenta al·legacions

ACN Vic.-Capgirem Vic s’oposa al procés d’immatriculació del conjunt arquitectònic de la Catedral i el Palau Episcopal que ha iniciat el Bisbat i hi ha presentat al·legacions. Consideren que la […]

Avatar
Agències 08/10/2020

ACN Vic.-Capgirem Vic s’oposa al procés d’immatriculació del conjunt arquitectònic de la Catedral i el Palau Episcopal que ha iniciat el Bisbat i hi ha presentat al·legacions. Consideren que la Diòcesi i el Bisbat de Vic no ho poden fer perquè va ser declarat Monument Històric Artístic Nacional en un decret del 3 de juny de 1931 aprovat pel Govern Provisional de la República. Segons aquest decret, la titularitat del conjunt monumental passava a ser de l’administració. El partit, que està a l’oposició, acusa l’equip de govern de la ciutat d'”inacció” i de “no defensar els interessos” de Vic per no haver-s’hi oposat. Des de l’Ajuntament afirmen que és un tema que no els afecta perquè no és propietari d’aquests immobles i “no té dret a immatricular”.

En un comunicat, Capgirem Vic recorda que el tema de la immatriculació es va debatre al ple del 27 de juliol i que la formació va demanar a l’alcaldessa Anna Erra que “defensés els interessos de la ciutat i la propietat pública d’aquests béns de la ciutat”. I afirmen que la resposta de l’alcaldessa va ser que ho consideraven un “assumpte privat” i que no tenien intenció d’oposar-s’hi.El 9 de setembre passat, va aparèixer publicat al taulell d’anuncis de l’Ajuntament de Vic que la Diòcesi i Bisbat de Vic iniciaven un procés d’immatriculació del conjunt arquitectònic episcopal, format per la Catedral de Sant Pere de Vic (claustre inclòs) i el Palau Episcopal (residència del bisbe i arxiu). “Malgrat tenir-ne coneixement de dit extrem, i la nostra demanda expressa, el govern de la ciutat no ha realitzat cap mena d’acció davant l’apropiació indeguda d’aquest patrimoni per part de la Diòcesi i el Bisbat de Vic”, afirma la formació.D’altra banda, el 14 de setembre passat Capgirem Vic va tornar a instar l’alcaldessa perquè es personés en nom dels vigatans en l’expedient notarial i s’oposés a l'”apropiació indeguda” dels impulsors. “La resposta de l’alcaldessa va ser la mateixa que a juliol: el govern no faria res per evitar-ho”, subratllen al text. Un decret del 1931Des de Capgirem Cup defensen que la Diòcesi i el Bisbat no poden reclamar ser els propietaris del conjunt perquè va ser declarat Monument Històric Artístic Nacional en un decret del 3 de juny de 1931 aprovat pel Govern Provisional de la República. Un decret que incloïa altres monuments. Aquest decret establia que la titularitat d’aquests monuments passaven a ser propietat de l’administració.D’altra banda, denuncien que els impulsors del procés d’immatriculació coneixien l’esmentat decret però que han iniciat igualment el procés, “passant per sobre dels legítims drets de les vigatans, veritables i últims propietaris del conjunt arquitectònic” amb l’objectiu d'”apropiar-se’n”.És per tots aquests motius, i davant la “inacció i complicitat” del govern de la ciutat amb la Diòcesi i el Bisbat de Vic, que Capgirem Vic s’ha presentat en l’expedient notarial i ha demanat que no es formalitzi aquesta immatriculació.Per últim, lamenten que el govern d’Anna Erra hagi escollit ” defensar – per omissió – els interessos de les elits eclesiàstiques en lloc de vetllar pels interessos de la població de la ciutat”. I confien que les al·legacions que s’han presentat serveixin per “aturar” el que creuen que és un “abús”.L’Ajuntament diu que no té dret a immatricularDes de l’Ajuntament de Vic, subratllen que és un tema que no els afecta perquè el consistori no és el titular d’aquests immobles i per tant “no té dret a immatricular”, segons han explicat a l’ACN. També s’ha preguntat al Bisbat de Vic sobre aquesta qüestió però fins ara no s’han pronunciat.