Dijous, 17 de juny de 2021 - Edició 1056
La República

Capella: “La Fiscalia no hauria de recórrer el tercer grau dels presos. La pena no és venjança, això és del segle XIX”

ACN La Vajol.-La consellera de Justícia, Ester Capella, espera que la Fiscalia no recorri el tercer grau dels presos independentistes. Capella recorda que “la pena no és venjança” i assenyala […]

Avatar
Agències 06/02/2021

ACN La Vajol.-La consellera de Justícia, Ester Capella, espera que la Fiscalia no recorri el tercer grau dels presos independentistes. Capella recorda que “la pena no és venjança” i assenyala que això és propi de societats del segle XIX quan “pivotava sobre el càstig”. En aquest sentit, la titular de Justícia recorda que l’objectiu de la pena és “preparar per a la llibertat a totes les dones i homes dels centres penitenciaris de Catalunya”. Capella ha reclamat que els presos no tinguin “ni més drets ni menys drets que ningú” i recorda que el tercer grau “no buida de contingut la sentència”. “No és llibertat, és compliment de la condemna i espero que la Fiscalia s’impregni dels valors de la llei penitenciària”, ha remarcat.

Capella s’ha mostrat contundent en la defensa del tercer grau dels presos i ha reconegut que, de moment, no tenen novetats sobre si la Fiscalia recorrerà o no la decisió. “El Departament de Justícia, els serveis de classificació i les juntes de tractament no fan altra cosa que preparar tots els homes i dones que estan a la presó per a la llibertat”, assenyala Capella. Per això, la consellera confia en què la Fiscalia tindrà en compte que “la pena no és venjança” o no recorrerà el tercer grau dels presos independentistes. A més, la titular de Justícia ha posat èmfasi en recordar que els presos “no estan en llibertat” sinó que segueixen complint condemna, i que el que es fa amb el tercer grau és un mecanisme establert i del qual se’n beneficien molts altres reclusos. “Ni més drets ni menys drets. La llei és igual per a tothom”, remarca.”Aquells que diuen que a través del tercer grau es buida de contingut una sentència, no diuen la veritat. La llei penitenciària contempla diferents formes de compliment de la condemna. No estan en llibertat”, ha reblat la consellera.Dia de l’Exili i la DeportacióEster Capella ha fet aquestes declaracions just abans de participar en el Dia de l’Exili i la Deportació que s’ha fet a la Vajol, on, acompanyada d’una desena de persones, ha caminat un tram del camí que van fer els exiliats com Companys, Azaña o Aguirre el 1939, fins el coll de Lli. La consellera ha destacat que va ser el conseller Romeva qui va instaurar aquest acte i ha demanat “no oblidar”. “A nosaltres ens toca buscar la veritat, fer justícia, reparar i buscar els mecanismes necessaris perquè no torni a passar”.