Dimarts, 22 de juny de 2021 - Edició 1061
La República

Capella demana “sentit comú” al TSJC i diu que el Govern no es planteja ara ni un nou decret ni una nova data electoral

ACN Barcelona.-La consellera de Justícia, Ester Capella, ha demanat “sentit comú” al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) després que avui hagi mantingut la suspensió del decret d’ajornament de […]

Avatar
Agències 21/01/2021

ACN Barcelona.-La consellera de Justícia, Ester Capella, ha demanat “sentit comú” al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) després que avui hagi mantingut la suspensió del decret d’ajornament de les eleccions per la pandèmia amb el compromís de resoldre el fons de la qüestió com a màxim el 8 de febrer. Capella ha recordat que el decret es basava en l’evolució epidemiològica, l’efecte sobre la qualitat democràtica i el marc jurídic. A partir d’aquests informes, la consellera de Justícia ha descartat per ara elaborar cap altre decret ni buscar cap nova data electoral. Capella també ha exigit poder anar a votar “sense por” i ha lamentat la batalla jurídica “per la porta pel darrere” dels qui miren més “les enquestes” que la “situació sanitària”.

Capella ha recordat que el decret suspès cautelarment estava avalat per la comissió jurídica assessora, pel Síndic de Greuges i per la taula de partits. En aquest sentit ha subratllat que “totes les formacions” estaven “d’acord” amb l’ajornament, i ha puntualitzat que l’única discrepància era la que va presentar el PSC “a l’entorn de la data”.De moment, però, el Govern es manté ferm en la validesa del decret, i Capella ha explicat que les al·legacions que presenta l’executiu en el procediment judicial subratllen que és efectiu perquè el vicepresident en funcions de president, Pere Aragonès, “té facultat per posposar les eleccions, segons diu l’informe de la Comissió Jurídica Assessora”.Les al·legacions recullen també, entre d’altres, les posicions de l’Agència de Salut Pública de Catalunya o del Síndic de Greuges que en el seu informe advocava per fixar uns criteris “objectius, sanitaris i constitucionals” per decidir si es donaven les condicions per continuar amb el procés electoral o calia “procedir a un ajornament”. Les al·legacions del Govern subratllen que el Síndic “considera que aquesta decisió de possible ajornament s’hauria de prendre com a màxim el 15 de gener”. En una addenda posterior, també recollida a les al·legacions, el mateix Síndic reclamava que qualsevol ajornament estigués “sòlidament” fonamentat sobre les dades epidemiològiques “presents i previstes per a la jornada electoral” i en les mesures “efectivament disponibles” per “garantir el dret de vot per a tota la ciutadania en condicions sanitàries segures”.A banda, la consellera de Justícia ha reiterat la idea del “sentit comú” i de poder celebrar uns comicis “sense por”, per recordar tot seguit que en aquests moments es registren 26.000 infectats per covid cada setmana i hi ha 621 persones a les UCI catalanes afectades per coronavirus. “Avui estem per sobre de la segona corba de la pandèmia. La tercera onada s’assemblarà més a la primera que a la segona”. A més ha indicat que, segons les projeccions dels experts que consulta l’executiu, el 14-F hi haurà “200.000 persones confinades”.Davant d’aquest escenari, Capella ha instat tots els actors polítics a fer “prevaldre” els interessos generals per sobre dels partidistes, i ha opinat que “defensar la democràcia és defensar una participació massiva”. A més, la consellera s’ha adreçat directament al ministre de Sanitat (i candidat del PSC a les eleccions), Salvador Illa, per demanar-li que faci prevaldre “la salut, la vida i la qualitat democràtica”.Capella també ha defensat la tria de la data del 30 de maig tot recordant que no ha estat “per qüestió aleatòria”, sinó que es van tenir en compte diversos aspectes com ara la finalització de l’estat d’alarma, l’estat de vacunació i el canvi d’estació, “en plena primavera”. L’històric d’aquest any “ens permet afirmar que el comportament del virus varia”, ha indicat la consellera.