Dijous, 24 de juny de 2021 - Edició 1064
La República

Cap afectat de moment a Catalunya pel brot de listeriosi a Andalusia

ACN Barcelona.-El secretari de Salut Pública, Joan Guix, ha confirmat aquest dimarts que ara com ara no s’han registrat a Catalunya casos de persones afectades pel brot de listeriosi a […]

Avatar
Agències 20/08/2019

ACN Barcelona.-El secretari de Salut Pública, Joan Guix, ha confirmat aquest dimarts que ara com ara no s’han registrat a Catalunya casos de persones afectades pel brot de listeriosi a Andalusia. També ha informat que cap lot de la partida de carn contaminada amb el bacteri i que ha causat el brot s’ha comercialitzat a Catalunya. Ara bé, Guix no descarta que hi pugui haver algun cas de listeriosi a Catalunya de persones que hagin viatjat a Andalusia i que hagin consumit o comprat alguna de les partides de carn afectades. El secretari de Salut Pública ha advertit que el període d’incubació de la malaltia és molt alt i pot durar uns 70 dies o, fins i tot, 90 i ha destacat que les unitats del Servei de Vigilància Epidemiològica de Catalunya n’estan especialment pendents.

Segons informació elaborada pel Departament de Salut, la listeriosi és una malaltia que s’adquireix per la ingestió del germen Listeria. La forma més freqüent és la ingestió del bacteri és a través dels aliments, però també mitjançant la inhalació o el contacte sexual i, en infeccions en nounats, l’organisme de la mare pot contagiar el del fetus a l’úter o en el moment del part. Els aliments més freqüentment implicats són els productes lactis sense pasteuritzar, com el formatge fresc, determinats productes carnis com els patés i les salsitxes de Frankfurt, el peix i els vegetals.El germen pot produir diferents tipus de malalties, com gastroenteritis per Listeria, amb un quadre digestiu, i malalties sistèmiques, amb dispersió pel torrent sanguini. El desenvolupament de la malaltia depèn de la quantitat de bacteris ingerits i, sobretot, de l’estat immunitari de la persona.Prevenció de la listeriosiLes dones embarassades, adults d’edat avançada i persones immunodeprimides es consideren consumidores d’alt risc de contraure listeriosi i, per això, les autoritats sanitàries recomanen a aquests grups de la població no menjar aliments que poden tenir més probabilitat de contenir Listeria monocytogenes, com ara salsitxes de Frankfurt ni formatges de pasta tova; patés si no són enllaunats o esterilitzats o peixos fumats refrigerats (salmó, truita, peixos blancs, bacallà, tonyina o verat) si ni són enllaunats o esterilitzats. També es recomana a aquests grups d’alt risc no beure llet crua (sense pasteuritzar) ni consumir productes fets amb llet crua. És informació publicada a la pàgina web del Canal Salut.